Nevadā notiek demokrātu priekšvēlēšanas (7)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Nevadas štatā sestdien notiek demokrātu priekšvēlēšanas cīņā par partijas nomināciju Baltajam namam, un atbilstoši pēdējām sabiedriskās domas aptaujām balsojumā uzvara gaidāma liberālajam Vērmontas senatoram Bērnijam Sandersam.

Nevada ir jau trešais štats nominācijas procesā, un balsojums tur notiek pēc priekšvēlēšanām Aiovas un Ņūhempšīras štatos.

Bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens un Masačūsetsas senatore Elizabete Vorena balsojumā Nevadā cer atgūt pozīcijas pēc vājā snieguma Aiovā un Ņūhempšīrā.

Savukārt bijušais Indiānas štata Sautbendas mērs centrists Pīts Būtidžedžs, kurš no samērā mazpazīstama mazpilsētas vadītāja kļuvis par vienu no vadošajiem nominācijas pretendentiem, šīs pozīcijas apņēmies saglabāt.

Priekšvēlēšanās Aiovā uzvarēja Būtidžedžs, bet Ņūhempšīrā - Sanderss.

Ja abos līdz šim balsojušajos štatos iedzīvotāji pamatā ir baltādainie, tad Nevada ir demogrāfiski neviendabīgāka un šajā ziņā ir tuvāka demogrāfiskajai ainai valstī kopumā.

Nozīmīgs spēlētājs Nevadas priekšvēlēšanās ir Lasvegasā bāzētā Kulinārijas jomas strādnieku arodbiedrība, kas apvieno aptuveni 60 000 restorānu un viesnīcu strādnieku. Pamatā tie Latīņamerikas izcelsmes.

Arodbiedrība nevienu kandidātu nav atbalstījusi, bet tās vadībai izraisījušās domstarpības ar Sandersu  par kreisā politiķa veselības aprūpes programmu, kas paredz atteikties no privātā medicīniskās apdrošināšanas plāna, par ko arodbiedrība smagi cīnījusies, par labu valdības administrētai sistēmai.

Demokrātiskās partijas priekšvēlēšanu process ilgs līdz jūnijam. Vēlētāji balso katrā štatā atsevišķi, un delegātu skaits tiek noteikts proporcionāli.

Lai izcīnītu partijas nomināciju, kandidātiem nacionālajā konventā jānodrošina 3979 delegātu vairākums.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu