Mūžībā devies rakstnieks, romāna "True Grit" autors Čārlzs Portiss

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Čārlzs Portiss
Čārlzs Portiss Foto: publicitātes

86 gadu vecumā 17. februārī mūžībā devies žurnālists un rakstnieks Čārlzs Portiiss (Charles Portis), kas pazīstams kā romāna "Īstenā drošsirdība" ("True Grit") autors, ziņo ārvalstu prese. 

Portisa brālis Džonatans Portiss (Jonathan Portis) paziņoja, ka Čārlzs devās aizsaulē pansionātā Litlrokā, Arkanzasā. Viņam bija 86 gadi. 2012. gadā Portisa tika diagnosticēta Alcheimera slimība. 

Portiss dzimis 1933. gada 28. decembrī Eldorado, Arkanzasā. Savu bērnību viņš pavadīja dažādās Arkanzasas dienvidu daļas pilsētās. Korejas kara laikā Portiss dienēja Jūras korpusā, kļūstot par seržantu un dienējot līdz 1955. gadam, kad viņu atbrīvoja no šī amata. Vēlāk Čārlzs iestājās Arkanzasas universitātē, kuru viņš absolvēja 1958. gadā un saņēma grādu žurnālistikā. Universitāte savos sociālajos tīklos ievietoja fotogrāfiju ar Portisu studenta gados un izteica līdzjūtību.

Pēc absolvēšanas Čārlzs divus gadus nostrādāja par reportieri Arkanzasas avīzē “Arkansas Gazette”, kurā viņš rakstīja ziņas sadaļā “Mūsu pilsēta”. Kā arī Portisa veikumi četrus gadus bija lasāmi arī laikrakstā The New York Herald Tribune, pirms viņš atgriezās Arkanzasā, lai rakstītu daiļliteratūru.

“Īstenā drošsirdība” bija Portisa otrais romāns, kurš tika izdota 1968. gadā. Tas vēsta par 14 gadus vecu meiteni un policistu, kas cenšas noķerti meitenes tēva slepkavu.

Filmas reklāmas rullītis.

Pēc šā romāna motīviem divreiz tika izveidotas Holivudas filmas. Pirmo reizi lente uz lielā ekrāna iznāca 1969. gadā ar Džonu Veinu (John Wayne) un Glenu Kempbelu (Glen Campbell) galvenajās lomās. Savukārt otrās filmas adaptācija tika radīta brāļu Koenu vadībā 2010. gadā, un galvenās lomas tajā spēlēja Džefs Bridžess (Jeff Bridges) un Mets Deimons (Matt Damon).

Kopumā Portiss sarakstīja piecus romānus, to skaitā "Norwood" (1966), "The Dog of the South" (1979) un "Gringos" (1991).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu