"Valsts nekustamie īpašumi" sāk darbu pie Lielās ģildes atjaunošanas projekta izstrādes

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) sākusi darbu pie Lielās ģildes atjaunošanas projekta izstrādes, pavēstīja kompānijas valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

Viņš informēja, ka ir izsludināts iepirkums koncertzāles "Lielā ģilde" Amatu ielā 6, Rīgā, atjaunošanas būvprojekta izstrādei, lai uzlabotu ēkas tehnisko stāvokli. Pretendenti pieteikumus var iesniegt līdz 26.martam plkst.10.

"VNĪ saprot, ka viena senākajām Rīgas koncertzālēm šobrīd prasa fundamentālus ieguldījumus, jo ēkā būtiski uzlabojumi kopš Padomju Latvijas laikiem nav veikti," pauda Ivanovskis-Pigits. 

Viņš atzīmēja, ka atbilstoši iezīmētajam projekta grafikam šogad tiks sākti projektēšanas darbi, bet būvdarbi paredzēti 2022. un 2023.gadā.

"Lai nodrošinātu Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu, ēkas atjaunošanas detalizētais projekts tiks saskaņots ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi. Saskaņā ar piesaistītā Eiropas Savienības finansējuma prasībām ēkas atjaunošana jāpabeidz līdz 2023.gada nogalei," minēja Ivanovskis-Pigits.

VNĪ pārstāvji norādīja, ka ēkas tehniskā stāvokļa uzlabošanai prioritāri plānots veikt Lielās ģildes Lielās zāles pārbūvi, tostarp gan skatuves, gan zemskatuves pārbūvi, pārplānojot skatītāju sēdvietas, paredzot atbilstošu izvietojumu skaņu un gaismu tehniķiem, ventilāciju un apgaismojumu. Vienlaikus plānots pārbūvēt zāles skatuves tehnisko aprīkojumu - griestu konstrukcijas un veikt logu restaurāciju. Plānots pārbūvēt, tostarp paplašināt esošās labierīcības, kā arī paredzēts izbūvēt liftu, kas nodrošinās piekļuvi cilvēkiem ar kustību traucējumiem un lielgabarīta mūzikas instrumentu un skatuves aprīkojuma pārvietošanu.  

Vadoties no finansiālām iespējām, plānots izbūvēt mūsdienu prasībām atbilstošas sistēmas, ventilācijas, elektroapgādes un siltumapgādes tīklu, nomainot nolietotos inženiertīklus. Īpašu uzmanību plānots pievērst ugunsdrošības jautājumiem. Tāpat plānots uzlabot administrācijas un mūziķu telpas. 

Ēkā veicamie darbi tiek plānoti sadarbībā ar ēkas lietotāju - Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. 

Lielās ģildes attīstības projekta realizācijā kopumā plānots ieguldīt apmēram 6,56 miljonus eiro, kurus Kultūras ministrija piesaistījusi no Eiropas Reģionālā attīstības fonda. 

Lielās ģildes ēku VNĪ pārņēma pārvaldībā 2006.gadā. Atbilstoši Ministru kabinetā apstiprinātajai Kultūras infrastruktūras uzlabošanas programmai "Mantojums 2018", Lielajā ģildē tika veikts fasādes remonts un daļējs iekštelpu kosmētiskais remonts par valsts budžeta līdzekļiem. 

VNĪ nodrošina nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību apmēram 450 nekustamajiem īpašumiem ar 1200 ēkām 1,1 miljona kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā. Uzņēmums dibināts 1996.gadā, tā vienīgā īpašniece ir Finanšu ministrija. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu