Cīņa ar dzīves dārdzību: Berlīnē iesaldētas dzīvokļu īres cenas (6)

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Berlīne
Berlīne Foto: EPA/Scanpix

Berlīnē uz nākamajiem pieciem gadiem iesaldēta 1,5 miljonu dzīvokļu īres cena, vēsta raidorganozācija "Euronews". Tādā veidā Berlīne cīnās ar strauji augošo dzīves dārdzību.

Īres cenu iesaldēšana stājās spēkā svētdien.

Berlīne ir pirmā Vācijas pilsēta, kas tik tiešā veidā sākusi kontrolēt īres cenas. Daļa sabiedrības likumu atbalsta un uzskata par taisnīgu, kamēr citi to kritizē tā sociālistisku metodi.

"Tas ir pareizi, ka Berlīne cenšas apturēt mūžam augošās īres cenas. Federatīvie likumdevēji palaida garām iespēju pieņemt efektīvus risinājumus," aģentūrai DPA sacīja Vācijas Īrnieku asociācijas vadītājs Ulrihs Ropercs.

Tikai nelielai daļai no Berlīnes 3,7 miljoniem iedzīvotāju pieder viņu mājokļi, lielākā daļa īrē. Taču pēdējos gados īres cenas strauji pieaugušas, kā rezultātā daudzas ģimenes spiestas pārcelties ārpus pilsētas.

Pat vairāki Berlīnes vēsturiski trūcīgie un imigrantu rajoni kļuvuši tik dārgi, ka ilggadējie iedzīvotāji vairs nespēj samaksāt īri.

Īres cenas iesaldētas dzīvokļiem, kas celti pirms 2014.gada. Cenas līdzšinējā līmenī jāsaglabā turpmākos piecus gadus.

Lēmuma kritiķi norāda, ka īres cenu iesaldēšanas dēļ izīrētājiem nebūšot motivācijas ieguldīt naudu ēku atjaunošanā un dzīvokļu remontā.

Par īres cenu iesaldēšanu jau ierosināta lieta tiesā, un daži eksperti ieteikuši īrniekiem būt piesardzīgiem, jo pastāv iespēja, ka tiesa varētu to atcelt.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu