Koronavīruss Itālijā: dzīve karantīnas zonā un kas jāzina ceļotājiem (7)

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Itālija ir jaunā koronavīrusa jeb "Covid-19" vissmagāk skartā valsts Eiropā - amatpersonas apstiprinājušas septiņus nāves gadījumus un vairāk nekā 200 saslimšanas gadījumus.

11 ciemos Itālijas ziemeļos noteikta karantīna. Saskaņā ar jaunākajām ziņām, konstatēts pirmais saslimšanas gadījums Itālijas dienvidos.

Taču, neraugoties uz to, pašlaik ieceļot valstī ir droši. Portāls "The Local" apraksta, kā rit dzīve karantīnas zonā un kas jāzina tiem, kuri grasās doties uz Itāliju.

Cik droši ir ceļot uz Itāliju?

Saprotams, ka tie, kuri bija plānojuši doties uz Itāliju, pēc vīrusa straujā uzliesmojuma un vairākiem nāves gadījumiem sāk bažīties. Taču nav vajadzības krist panikā.

Nedēļas nogalē tika noteikti pārvietošanās ierobežojumi Lombardijas un Veneto reģionos Itālijas ziemeļu daļā, kas saskaņā ar civilās aizsardzības aģentūras aplēsēm kopumā skar ap 100 000 cilvēku.

ASV Slimību kontroles un novēršanas centrs norāda, ka braucienos uz Itāliju drīkst doties, kā plānots, taču jāievēro vairāki vienkārši piesardzības pasākumi.

Ceļojot uz Itāliju, jāievēro šādi piesardzības pasākumi:

  • Jāizvairās no cilvēkiem, kuri izskatās apslimuši;
  • Jāvairās aiztikt acis, deguns un mute ar nemazgātām rokām;
  • Regulāri jāmazgā rokas, ziepējot tās vismaz 20 sekundes, vai roku dezinfekcijas līdzekli, kas satur ne mazāk kā 60% spirta;
  • Īpaši svarīgi nomazgāt rokas pēc labierīcību apmeklējuma, pirms ēšanas un pēc klepošanas, šķaudīšanas vai deguna izšņaukšanas.

Tomēr dažas citas valstis, tostarp Izraēla un Irāka, liegušas ieceļot cilvēkiem no Itālijas un citām jaunā koronavīrusa skartajām valstīm.

Lielbritānija otrdien paziņoja, ka nesen Itālijas ziemeļos pabijušajiem cilvēkiem vajadzētu iestāties karantīnā, ja parādījušies gripai līdzīgi simptomi, vēsta aģentūra "Reuters". Savukārt tiem, kas apciemojuši vietas Itālijā, kurās oficiāli noteikta karantīna, jāizolējas arī tad, ja nekādi simptomi nav parādījušies.

Ierodoties Itālijā ar lidmašīnu, jārēķinās, ka lidostā ar termālo skeneri vai termometru tiks pārbaudīta ķermeņa temperatūra. Jārēķinās arī ar to, ka tuvākajās nedēļās varētu tikt atcelti pasākumi, bet daļa muzeju, teātru, kinoteātru, baznīcu un bibliotēku nestrādās.

Jaunā koronavīrusa dēļ tika pārtraukts Venēcijas karnevāls, vairākas Milānas modes nedēļas skates un izrādes "La Scala" operā.

GALERIJA: Koronavīrusa uzliesmojums Itālijā

"Dīvaina, absurda situācija"

Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte pirmdienas vakarā sacīja žurnālistiem, ka pie slimības izplatīšanās Itālijā daļēji esot vainojama profesionalitātes trūkums slimnīcā valsts ziemeļos.

"Mēs nevaram paredzēt vīrusa attīstību. Taču ir skaidrs, ka tur bija uzliesmojums, kas izplatījās tālāk," sacīja Konte. Viņš sacīja, ka slimnīca neesot stingri pieturējusies pie protokola, kas veicinājis vīrusa izplatīšanos.

Viņš neatklāja, par kuru slimnīcu runā, taču tajā tika apstiprināts pirmais jaunā koronavīrusa gadījums Itālijā.

Itālijas ciemos, kur noteikta karantīna, dzīvo ap 50 000 cilvēkiem. Lielākā daļa no 11 ciemiem atrodas Lombardijas reģionā, kur līdz šim apstiprināti vairāk nekā 160 saslimšanas gadījumi.

Itālija ir pirmā Eiropas valsts, kas ieviesusi tik drastiskus drošības pasākumus, lai apkarotu "Covid-19" izplatību. 

"Sarkanajā zonā" nevajadzētu iebraukt nevienam, izņemot policiju, mediķus un šoferus, kuri pieved pirmās nepieciešamības preces. Tomēr realitāte ir citāda, no Kasalpusterlungo ziņo aģentūra AFP. Divus no ceļiem, kas ved uz ciemu, nobloķējuši policisti. 

Ciemi veido tā dēvēto sarkano zonu, kur konstatēts vislielākais saslimšanas gadījumu skaits.

Lai gan cilvēku kustība sarkanajā zonā un ārā no tās ir aizliegta, AFP žurnālisti novēroja, ka vairāki auto un velosipēdisti tika izlaisti abos virzienos. "Viņi šeit nedzīvo, tikai brauc cauri," saka karantīnas zonas robežu apsargājošais karavīrs. 

Lielākā daļa braucamrīku gan netiek laista cauri karantīnas zonai, un šoferi nereti ir saniknoti.

GALERIJA: Koronavīrusa epicentrs Uhaņa

Pie karantīnas zonas robežām pulcējas arī apmēram desmit dzeramā ūdens kompānijas darbinieki, kuri nodrošina šī pakalpojuma pieejamību ciemu iedzīvotājiem. Vietējās dzīvnieku aizsardzības organizācijas brīvprātīgie pie karantīnas zonas robežām cenšas atstāt pārtiku klaiņojošajiem kaķiem - lai barību ievestu kopā ar cilvēkiem paredzētajiem sūtījumiem, nepieciešams saņemt pašvaldības atļauju.

"Tur ir mierīgi, nav nekādas panikas," stāsta 32 gadus vecais galdnieks Stefano Medalja no Bertoniko ciema, kas atrodas karantīnas zonā. "Taču tā ir dīvaina, absurda situācija. Es atbraucu pajautāt policijai, vai sarkanās zonas ietvaros iespējams pārcelties no viena ciema uz otru."

Viņš nobažījies par ģimenes biznesu, kas atrodas Somaljas ciemā. Policists Medaljam atbild, ka to varot darīt tikai pa šosejām, neizmantojot mazos lauku ceļus. Taču viņš nevar atbildēt uz žurnālistu jautājumu, kā to iespējams izkontrolēt.

Kas notiek pilsētās?

Itālijas ziemeļu pilsētās karantīna nav noteikta, taču slēgti vairāki tūrisma objekti, skolas un citas vietas, kur vienkopus uzturas daudz cilvēku. Ziņots arī par to, ka dažviet veikalos ir tukši plaukti, jo iedzīvotāji iepērk pārtikas un citu preču krājumus gadījumam, ja situācija pasliktināsies.

CNN ziņo, ka Milāna pirmdien esot bijusi klusāka nekā ierasts, un tās slavenākais tūrisma objekts - Milānas katedrāle - bija slēgts. Taču lielveikalos bija vērojama drūzmēšanās. 

Milānas mērs Džuzepe Sala ieteica "tā vietā, lai drūzmētos lielveikalos pēc pārtikas, varbūt labāk būtu šo laiku veltīt rūpēm par visneaizsargātākajiem cilvēkiem, piemēram, sirmgalvjiem, jo viņi pakļauti vislielākajam riskam".

Itālijā ieradušies starptautiskie eksperti, kuri palīdz vietējām pārvaldes amatpersonām risināt situāciju.

"Vīrusiem nepazīst robežas. Tikai ar globālas sadarbības un koordinācijas palīdzību mēs varam ierobežot "Covid-19" izplatību," tvītoja ES veselības komisāre Stella Kirjakide.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu