Ķīna Honkongas grāmatu tirgotājam piespriež desmit gadus cietumā (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnas tiesa Ķīnas un Zviedrijas izcelsmes Honkongas grāmatu tirgotājam Gui Miņhai piespriedusi desmit gadus cietumā par "nelegālu izlūkinformācijas sniegšanu ārzemēm", pavēstīja Džedzjanas provinces tiesa.

Gui Honkongā piederēja izdevniecība, kas tirgoja kontinentālajā Ķīnā aizliegtus izdevumus. Pirmdien viņu notiesāja Ninbo tautas tiesa.

55 gadus vecajam vīrietim uz pieciem gadiem atņemtas politiskās tiesības.

Gui lieta piesaistīja starptautisku uzmanību, kad viņš 2015.gadā atvaļinājuma laikā Taizemē pazuda. Aptuveni tajā pat laikā pazuda arī četri grāmatnīcas "Causeway Bay Books" darbinieki.

2016.gada sākumā Gui parādījās Ķīnas valsts televīzijas ēterā un atzinās, ka pametis Ķīnu, neizciešot nosacīto sodu, kas viņam bija piespriests par pirms vairāk nekā desmit gadiem alkohola reibumā izraisītu autoavāriju.

Gui cietumā pavadīja divus gadus, bet trīs mēnešus pēc atbrīvošanas 2017.gada oktobrī viņš atkal tika aizturēts vilcienā uz Pekinu, kur viņš atradās kopā ar diviem Zviedrijas diplomātiem.

Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linde jau otrdien pieprasīja Gui atbrīvot.

"Mēs vienmēr to esam skaidri pauduši, ka mēs pieprasām atbrīvot Gui Miņhai, lai viņš varētu apvienoties ar meitu un ģimeni. Šī prasība paliek spēkā," teikts ministres paziņojumā.

Gui ir dzimis Ķīnā, bet dzīvojis arī Zviedrijā un ieguvis šīs valsts pilsonību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu