Levits: Latvija turpina atbalstīt Ukrainas teritoriālo integritāti un reformu procesus (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvija turpina atbalstīt Ukrainas teritoriālo integritāti un reformu procesus, tiekoties ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Dmitro Razumkovu, sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, Valsts pirmā amatpersona Rīgas pilī tikās ar Razumkovu, pārrunājot plašu jautājumu loku. Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs paudis gandarījumu, ka pirmā oficiālā ārvalstu vizīte ir Latvijā, "turpinot tradīciju, ka arī jaunais Ukrainas prezidents savā pirmajā vizītē devās uz Latviju".

Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs pauda pateicību Latvijai par veiksmīgo sadarbību gan divpusējo attiecību, gan starptautiskā līmenī. Viņš pateicās Latvijai par sniegto palīdzību gan Ukrainas karā cietušajiem bērniem, gan par Ukrainas karavīru un politieslodzīto rehabilitāciju. "Tāpat es pateicos par atbalstu mūsu valsts teritoriālajai integritātei, par lieliskajiem kontaktiem starp abu valstu prezidentiem, parlamentiem, valdībām, kā arī starptautisko organizāciju - Eiropas Savienību (ES), Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju un ANO - ietvaros. Latvija ir īsts, pastāvīgs un patiess draugs," uzsvēra Razumkovs.

Savukārt Valsts prezidents uzsvēra, ka starptautisko tiesību ievērošana ir viens no Latvijas ārpolitikas pamatprincipiem. Levits pieminēja, ka starptautisko tiesību pārkāpumi, kā tas bijis Krimas okupācijas un Donbasa situācijas dēļ, kalpo par atgādinājumu arī starptautiskajai sabiedrībai. Tāpat valsts prezidents pauda cerību uz tā dēvētā Normandijas formāta sarunu rezultātu, kurā tiks ievērotas Ukrainas intereses.

Levits akcentēja, ka Latvija ir arī aktīva ES Austrumu partnerības politikas formulētāja un īstenotāja, un būtiska tālākai ES Austrumu partnerības politikas attīstībai ir vasarā gaidāmā galotņu sanāksme, kas definēs tālākos soļus ar katru no ES Austrumu partnerības valstīm.

Tāpat sarunā tika apspriesta NATO un Ukrainas sadarbība. "Ukrainas virzība uz NATO un ES Austrumu politikas īstenošanu ir nemainīga. Tas ir vēl viens apliecinājums tam, ka mēs, kopā sadarbojoties, aizstāvam demokrātijas un cilvēktiesību vērtības," uzsvēra Razumkovs.

Abas puses sarunā skāra divpusējo ekonomisko un tirdzniecības attiecību jautājumus, kā arī Latvijas un Ukrainas sadarbību tieslietu jomā. Tika atzīmēts, ka Latvijas pieredze tieslietu sistēmas transformācijā ir ļoti noderīga Ukrainai.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu