Laboratorijā nogādātas pirmās vakcīnas pret "Covid-19" (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinēšanās proces. Ilustratīvs attēls.
Vakcinēšanās proces. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Moderno terapiju un biotehnoloģiju kompānija Kembridžā nosūtījusi pirmās vakcīnas pret jauno koronavīrusu. Tiesa, diez vai šai vakcīnai būs nozīmīga ietekme uz pašreiz notiekošo vīrusa uzliesmojumu, jo tā vēl nav pārbaudīta uz cilvēkiem un klīniski apstiprināta.

Kā vēstīts izdevumā “TIME”, vakcīna tika radīta 42 dienas pēc “Covid-19” vīrusa ģenētiskās sekvenēšanas, ko janvāra vidū paveica Ķīnas zinātnieki. Vakcīnas nosūtītas uz Nacionālo alerģijas un infekcijas slimību institūtu Betesdā, ASV. Pirmie izmēģinājumi ar cilvēkiem varētu norisināties jau aprīlī.

Institūta zinātnieki arī ir sākuši pārbaudīt arī pretvīrusa zāles remdesivīru (remdesivir), kas radītas pret ebolu, ar pacientu, kurš inficējies ar “SARS-CoV-2” jeb vīrusu, kurš izraisa “Covid-19” slimību.

Šie būs pirmie izmēģinājumi “Covid-19” slimnieku ārstēšanā, un tos vadīs Nebraskas medicīnas centra universitātes pētnieku komanda. Pirmais brīvprātīgais pacients, kas piedalīsies izmēģinājumos, būs ASV iedzīvotājs, kurš ar jauno koronavīrusu sasirga uz kruīza kuģa “Diamond Princess”, tomēr pētījumā piedalīsies arī citi pacienti, kuriem diagnosticēts “Covid-19”.

Remdesivīrs ir parādījis ļoti daudzsološus rezultātus izmēģinājumos ar dzīvniekiem, kas inficējušies ar diviem saistītiem koronavīrusiem – vienu, kas izraisa SARS, un otru, kas izraisa MERS.

Brīvprātīgajiem pēc nejaušības principa tiks parakstītas zāles vai placebo uz desmit dienām un katru otro dienu tiks ņemtas viņu asins analīzes, kā arī deguna un rīkles uztriepes, lai novērotu, cik liels vīrusa līmenis ir to organismā.

Savukārt modernās vakcīnas pret “Covid-19” ir radītas rekordlielā ātrumā, jo zinātnieki izmantoja jaunas ģenētiskas metodes, kad nav nepieciešams izaudzēt lielus daudzumus vīrusa.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu