Sīrijas ziemeļrietumus kopš decembra pametuši teju 950 000 cilvēku (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Vingris Sīrijā
Jānis Vingris Sīrijā Foto: Jānis Vingris

Sīrijas ziemeļrietumos, kur turpinās Krievijas atbalstīto Sīrijas režīma spēku ofensīva, vardarbības dēļ savas mājas kopš decembra bijuši spiesti pamest vairāk nekā 948 000 cilvēku, trešdien paziņojusi ANO.

"Tiek lēsts, ka kopš 1.decembra kopumā vardarbības dēļ pārvietoties nācies vairāk nekā 948 000 cilvēku. Tas ir teju 180 000 ģimeņu, vairāk nekā 195 000 sieviešu un vairāk nekā 560 000 bērnu," paziņoja ANO Humāno lietu koordinācijas birojs (OCHA).

Sīrijas režīma spēku uzbrukums pēdējam opozīcijas kontrolētajam anklāvam kļuvis intensīvāks un skāris jau Idlibas dienvidus un austrumus, kā arī Alepo dienvidus un rietumus. Aplēsts, ka šajā reģionā atrodas aptuveni četri miljoni cilvēku. Vairumam no viņiem jau iepriekš nācies mainīt dzīvesvietas pilsoņkara dēļ.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Krievija ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotā, bet Turcija atbalsta vairākus no Sīrijas nemiernieku grupējumiem.

Saskaņā ar 2018.gadā noslēgto vienošanos ar Krieviju, Turcija Idlibā izveidoja 12 novērošanas posteņus, lai nepieļautu valdības spēku uzbrukumu opozīcijai. Taču Sīrijas valdības spēki ar Krievijas atbalstu pērn sāka ofensīvu Idlibas provincē un turpina to, neskatoties uz Ankaras brīdinājumiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu