PVO: Četri no pieciem koronavīrusa pacientiem ir ar viegliem simptomiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tūristi Milānā, Itālija. Covid-19, februāris.
Tūristi Milānā, Itālija. Covid-19, februāris. Foto: Claudia Greco/AGF/SIPA/Claudia Greco/AGF/SIPA

Četri no pieciem jaunā koronavīrusa "Covid-19" pacientiem ir ar viegliem simptomiem, trešdien preses konferencē uzsvēra Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālais direktors Hanss Klūge.

Pēc viņa teiktā, kopumā ap 5% pacientu nepieciešams kritisks atbalsts, kā skābeklis un mākslīgā plaušu ventilācija.

Viņš skaidroja, ka mirstība no jaunā vīrusa šobrīd ir aptuveni 2% - galvenokārt tie ir par 65 gadiem vecāki cilvēki ar novājinātu imunitāti un citām slimībām.

Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) uzsver, ka, tāpat kā no citām elpceļu slimībām, jauno koronavīrusu ārstējot, cilvēks var pilnībā atveseļoties. Tas gan ne vienmēr attiecas uz riska grupas pacientiem, piemēram, gados veciem cilvēkiem, cilvēkiem ar novājinātu imunitāti, cilvēkiem ar hroniskās slimībām un citiem, jo šajā gadījumā slimības simptomi var būt netipiski un sekas nopietnākas, tostarp vīruss var izraisīt pacienta nāvi, skaidro centrā.

Pacientiem var būt viegla, vidēji smaga vai smaga slimība, tostarp smaga pneimonija, akūts respiratorā distresa sindroms, sepse un septisks šoks, norāda centrā.

SPKC arī uzsver, ka pašlaik šai slimībai nav īpašas ārstēšanas un vakcīnas, tāpēc klīniskā pieeja ir simptomātiska, proti, tiek ārstēti slimības simptomi, pamatojoties uz konkrētā pacienta stāvokli. "Turklāt ļoti efektīva var būt uzturošā aprūpe inficētām personām, piemēram, uzturošā terapija un uzraudzība - skābekļa terapija, šķidruma vadīšana vai pretvīrusu līdzekļi," skaidro speciālisti.

Uz jautājumu, vai sejas maskas pasargā no "Covid-19" infekcijas, SPKC atbild, ka veseliem iedzīvotājiem nav nepieciešams izmantot sejas maskas, jo tās nepasargā no iespējamā inficēšanās riska.

Masku lietošana var palīdzēt mazināt vīrusa izplatīšanu tiem cilvēkiem, kuri jau ir slimi - klepo, šķauda un tamlīdzīgi - un kuriem jāpārvietojas sabiedriskās vietās. 

Savukārt vaicāti, vai pret šo vīrusu rodas imunitāte, SKPC speciālisti norāda, ka informācija par jauno koronavīrusu šobrīd nav pilnīga. "Lai novērtētu imunitātes noturīgumu pret šo vīrusu, nepieciešami seroloģiski pētījumi, kas ietver saslimušo pacientu slimības gaitas analīzi un virknes analīžu veikšanu. Šādi pētījumi noteikti tiek veikti, taču šobrīd nav pieejamas publikācijas par imunitātes izveidi un tās noturīgumu pret šo vīrusu," skaidro centrā.

SKPC atgādina, ka vīrusa pazīmes ir, piemēram, drudzis, klepus, apgrūtināta elpošana.

Savukārt vīrusa profilakses pasākumi ir līdzīgi kā citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Speciālisti iesaka bieži mazgāt rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi, klepojot un šķaudot, izmantot vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgāt rokas.

Kā vēstīts, jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Latvijā neviens jaunā vīrusa gadījums nav konstatēts.

Ja Latvijā tiktu konstatēts jaunais koronavīruss "Covid-19", pilnīgi droši "pirmajā vilnī" vienlaikus specifisko aprūpi varētu nodrošināt 100 cilvēkiem, bet ir arī rīcības plāns gadījumam, ja saslimušo skaits būtu lielāks, otrdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa uzsvēra, ka ir apzināts gan gultas vietu skaits, gan karantīnas vietu skaits gadījumā, ja cilvēki būtu jāārstē un jāizolē gan Rīgā, gan reģionos.

Latvijas Veselības ministrija (VM) no 24.februāra par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi, noteikusi Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas un Veneto apgabalu.

Speciālisti iesaka izvērtēt ceļojuma nepieciešamību uz minētajām koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, kā arī ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus un sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem, piemēram, paaugstinātai ķermeņa temperatūrai, klepum, rīkles iekaisumam un apgrūtinātai elpošanai, VM iesaka ierobežot kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām, nekavējoties zvanīt 113 un informēt ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Savukārt bērniem rekomendēts divas nedēļas neapmeklēt izglītības iestādi. Pēc atgriešanās no minētajām vīrusa skartajām valstīm vecākiem par bērnu piešķirs divu nedēļu darbnespējas lapu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu