No piektdienas mainīsies NMPD darba režīms (30)

Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

No piektdienas, 28. februāra, Latvijā mainīsies Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta (NMPD) darba režīms saistībā ar pieaugušo iedzīvotāju izsaukumu skaitu ar aizdomām par koronavīrusu. Par to šodien informēja Veselības ministrija (VM) un atbildīgie dienesti.  

Kā skaidroja NMPD direktore Liene Cipule, no piektdienas, 28. februāra, pie pacientiem ar viegliem simptomiem brauks tikai viens mediķis. Bet mediķu brigādes 3 cilvēku sastāvā ar individuālajiem aizsarglīdzekļiem brauks pie pacientiem ar smagu simptomātiku. 

Savukārt VM valsts sekretāre Daina Mūrmane Umbraško brīfinga laikā paziņoja, ka  autobusā uz Igauniju kopā ar "Covid-19" inficēto pasažieri ceļojuši seši Latvijas pilsoņi, kuri pēc atgriešanās Latvijā tiks novēroti, ceturtdien preses konferencē informēja Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.

Savukārt personas, kuras kopā ar saslimušo pārvietojās SIA "Rīgas mikroautobusu satiksme" (RMS) mikroautobusā no Rīgas lidostas līdz autoostai, vēl tiek apzinātas. Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsvēra, ka sabiedriskajā transportā neviens negatavo sarakstus ar pasažieriem. Kad būs pierādīts, kurā mikroautobusā saslimušais braucis, par to tiks paziņots, viņš skaidroja. 

Mikroautobusa šoferis, kurš ir zināms, un kuram noteikts laiks būs jāpavada izolētam. Savukārt pārējie caur masu medijiem tiks pabrīdināti. "Vēlreiz gribu uzsvēra, ka šeit nav svarīgs ātrums, bet datu kvalitāte, tāpēc, ka cilvēki pirmajā un otrajā dienā vēl nevarētu būt bīstami citiem cilvēkiem," sacīja SPKC speciālists. 

VM valsts sekretāre arī atgādināja, ka Veselības ministrija no 24.februāra par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi noteikusi Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas un Veneto apgabalus.

Savukārt Veselības minsitre Ilze Viņķele paziņoja, ka VM jau šobrīd regulāri publicē aktuālo informāciju par pacientu izmeklējumiem, kas ziņojuši par koronavīrusa simptomiem. 

Preses brīfinga laikā SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs paziņoja, ka lidmašīnā, kas Rīgā atlidoja no Turcijas un kurā bija ar koronavīrusu sasirgušais Irānas pilsonis, atradās 124 pasažieri. Tautjāts, cik ir bijis Latvijas valstspiederīgo šajā lidmāšīnā, Perevoščikovs nevarēja precizēt.   

Tāpat VM valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško stāstīja, ka VM ir pieprasījusi atsevišķu finansējumu, lai nodrošinātu slimnīcas ar nepieciešamo papildus aprīkojumu. 

Savukārt Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs, taujāts, vai būtu jāievieš papildus pasākumi lidostā "Rīga", piemēram, temperatūras mērīšana, lai novērstu infekcijas izplatību Latvijā, atbildēja, ka tas nebūtu efektīvākais risinājums. Viņš aicināja sabiedrību būt līdzatbildīgai un ziņot par simptomiem. Turklāt viņš norādīja, ka vīrusa inkubācijas periods ir 14 dienas. Līdz ar to simptomi var parādīties krietni vēlāk par ielidošanas dienu. 

"Pārbaudīt temperatūru visās vietās ir bezjēdzīgi," komentēja Jurijs Perevoščikovs. Viņaprāt, temperatūras mērīšana rada viltus drošības sajūtu. 

Jau ziņots, ka trešdienas vakarā Igaunijā konstatēts pirmais jaunā koronavīrusa "Covid-19" gadījums, ceturtdienas rītā paziņoja sociālo lietu ministrs Tanels Kīks. Saslimušais cilvēks ar autobusu ieradies no Rīgas.

"Runa ir par Igaunijas pastāvīgo iedzīvotāju, kuram nav Igaunijas pilsonības un kurš ieradās valstī trešdienas vakarā," raidorganizācijai ERR pavēstīja Kīks.

Pēc viņa teiktā, saslimušais ir Irānas pilsonis, kurš ieradies Igaunijā no savas dzimtenes, un viņš ievietots slimnīcā.

"Dienas gaitā par šo gadījumus būs papildu informācija," sacīja Kīks.

Kīks sacījis, ka Irānas pilsonis esot ieradies Igaunijā ar autobusu no Rīgas, ziņo raidorganizācija ERR.

Atrodoties Tallinas autoostā, inficētais vīrietis esot izsaucis ātro palīdzību.

"Notiek autobusa pasažieru identificēšana un sazināšanās ar viņiem," sacīja Kīks. Taču viņš nevarēja pateikt, cik daudzi no autobusā esošajiem cilvēkiem nonākuši kontaktā ar inficēto vīrieti.

Inficētais vīrietis pašlaik izolēts slimnīcā, lai nepieļautu tālāku vīrusa izplatīšanos, sacīja Kīks. Saskaņā ar Veselības inspekcijas sniegto informāciju, vīrietis atrodas slimnīcā Tallinā.

Kīks piebilda, ka pašlaik Igaunijā nav plānu noteikt karantīnu koronavīrusa gadījumos.

Latvijā pašlaik inficēšanās gadījumi nav konstatēti.

Slimību profilakses un kontroles centrs informē, ka kopš 29.janvāra Latvijā veikti 42 laboratoriskie izmeklējumi uz "Covid-19", tostarp 13 gadījumos pārbaudīti bērni. 41 paraugs bijis negatīvs, bet citi vēl gaida izmeklējuma rezultātu.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu