Infektologi: koronavīrusa dēļ skolēnu brīvlaikā nebūtu ieteicams doties uz ārvalstīm (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Jaunā koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojumu dēļ skolēnu brīvlaikā nebūtu ieteicams doties uz ārvalstīm, uzskata Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.

"Ņemot vērā to, ka koronavīrusa infekcijas skarto teritoriju ģeogrāfija paplašinās, plānojot skolēnu brīvdienu aktivitātes, nebūtu ieteicams doties ārpus valsts. Februāris un marts ir tie mēneši, kad daudzi Latvijas iedzīvotāji dodas uz Itāliju un citiem Eiropas kalnu kūrortiem slēpot, taču, ņemot vērā vīrusa izplatīšanos, arī šo braucienu nepieciešamība būtu ļoti kritiski jāizvērtē," uzskata infektoloģe.

Viņa atgādina, ka visi pieaugušie ar aizdomām par koronavīrusu tiek nogādāti Latvijas Infektoloģijas centrā, bet bērni - Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Latvijas Infektoloģijas centrs ir gatavs uzņemt pacientus un nodrošināt ārstēšanas pakalpojumus, uzsvēra Rozentāle.

Viņa atzīmēja, ka situācija pasaulē un Eiropā strauji mainās, bet Latvijas Veselības ministrija no 24.februāra par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi, noteikusi Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas un Veneto apgabalus.

Kā ziņots, Latvijas iedzīvotājiem, kuri šobrīd plāno doties uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām tiek attiecināti īpaši pasākumi, speciālisti iesaka izvērtēt ceļojuma nepieciešamību un ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus, kā arī sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums vai apgrūtināta elpošana, jāierobežo kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām, nekavējoties jāzvana 113, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Speciālisti iesaka, ja bērns pēdējo 14 dienu laikā bija ceļojumā kādā no koronavīrusa "Covid-19" skartajām valstīm vai teritorijām, bērnam neapmeklēt izglītības iestādi, vecākiem sazināties ar ģimenes ārstu un sadarbībā ar ģimenes ārstu novērot bērna veselību 14 dienas pēc ceļojuma.

Latvijas ceļotājiem ļoti populārs galamērķis ir Itālija, tostarp kalnu slēpošanas kūrorti valsts ziemeļos, taču Itālijā ir lielākais koronavīrusa "Covid-19" gadījumu skaits Eiropā.

Igaunijā ceturtdien apstiprināts pirmais saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu "Covid-19", un saslimušais cilvēks valstī ieradies ar autobusu no Rīgas, paziņojis sociālo lietu ministrs Tanels Kīks.

GALERIJA: Koronavīrusa draudu dēļ izolēta viesnīca Tenerifē

GALERIJA: Koronavīrusa uzliesmojums Itālijā 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu