Ziemas sekas: šogad gaidāms vēl vairāk mušu un odu (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Neierasti siltā ziema ne tikai ietekmēs augus un augu slimības, bet, ļoti iespējams, šovasar nāksies daudz cītīgāk cīnīties ar žurkām, pelēm, mušām un odiem.

Patlaban ir pienācis brīdis, kad cilvēki, vēl nesagaidot martu, sociālajos tīklos priecājas par uzziedējušiem pavasara ziediem, izdīgušiem asniem, uzplaukušiem pumpuriem un pūpoliem. Gan Latvijas, gan arī pārējo Baltijas valstu novērojumi liecina, ka šā gada ziema ir kļuvusi par siltāko meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Diemžēl siltā ziema nepaliks bez sekām. 

Šovasar var nākties pielikt daudz lielākas pūles kaitēkļu un parazītu iznīdēšanā nekā citus gadus, vēsta Lietuvas portāls "15min.lt". Citus gadus žurkām un pelēm bija jāmeklē īpašas vietas, kur pārziemot, turklāt bargākās ziemās grauzēji vairojas kūtri, turpretī siltā laikā parazīti var pārziemot pat āra apstākļos, bet pagrabos, garāžās vai citās siltās telpās žurkas var radīt veselu koloniju pēcnācēju. 

Tāpat ziema ir bijusi labvēlīga mušām un odiem. Mazo asinssūcēju kāpuri ziemu aizvada stāvošās ūdenstilpēs, un, tām sasalstot, daļa odu mazuļu izmirst, taču pēc siltām un slapjām ziemām arī šie kukaiņi pavasarī modīsies ar uzviju.  

Kā sagatavoties cīņai ar kaitēkļiem?

Nekad nav par agru sākt gatavoties cīņai ar parazītiem vai kukaiņiem. Labākā metode, lai nepieļautu kaitēkļu parādīšanos mājoklī ir lielā pavasara tīrīšana. Rūpīgi pārskati katru mājas stūri, spraugas logu un durvju malās, pārbaudi, vai bēniņos vai pagrabā nav radušās kādas noplūdes no caurulēm. Atbrīvojies no dažādiem sīkumiem un nevajadzīgām mantām un parūpējies par mājas izolāciju - aiztaisi plaisas grīdā, grīdlīstēs un sienās. 

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu