Rinkēvičs un Pompeo stiprinās Latvijas un ASV sadarbību 5G drošības jomā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo ceturtdien Vašingtonā parakstījuši ASV un Latvijas kopīgo deklarāciju par piektās paaudzes bezvadu sakaru tīkla (5G) drošību, apņemoties stiprināt sadarbību šajā jomā, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Vienošanās parakstīta, ņemot vērā, ka 5G nākotnē varētu būt vitāli svarīgs gan labklājībai, gan nacionālajai drošībai, turklāt tas arī varētu veicināt pārrobežu pakalpojumus un tirdzniecību.

Rinkēvičs, parakstot deklarāciju, uzsvēra, ka 5G tīkls nodrošinās plašu jaunu lietojumu klāstu, ieskaitot kritisko infrastruktūru un pakalpojumu sniegšanu sabiedrībai, un tas nāks par labu Latvijas un ASV pilsoņiem un ekonomikai. "Palielināts datu apjoms 5G tīklā vēl vairāk savienos pasauli, tostarp ASV un Latvijas ekonomiku, kā arī veicinās pārrobežu pakalpojumus un tirdzniecību," pauda ministrs.

Tikšanās laikā amatpersonas arī pārrunāja aktuālos Latvijas un ASV stratēģiskās partnerības, transatlantiskās sadarbības un drošības politikas jautājumus. Rinkēvičs atkārtoti apliecināja Latvijas atbalstu Starptautiskās reliģijas brīvības alianses izveidošanai, kas tika dibināta 5.februārī Vašingtonā un kur piedalījās arī Latvija.

Rinkēvičs pateicās par ASV ieguldījumu Baltijas valstu un reģiona drošībā un divpusējās attiecības raksturoja kā lieliskas. "ASV ir Latvijas ciešākais stratēģiskais sabiedrotais, un tas atspoguļojas arī plašajā darbakārtībā un tādās jomās kā aizsardzības sadarbība, enerģētikas drošība, hibrīddraudu novēršana, īpaši kiberdrošības un dezinformācijas jomā," sacīja ministrs.

Viņš arī akcentēja, ka augstu novērtē ASV atbalstu Latvijas drošībai - gan militāro klātbūtni, gan finanšu atbalstu. "Mēs piekrītam, ka bažas par NATO nāvi ir pārspīlētas, jo alianse kļūst arvien spēcīgāka, ņemot vērā ASV līderību," piebilda Rinkēvičs.

Tāpat ministrs pauda Latvijas nostāju, iestājoties par ciešāku Eiropas Savienības (ES) un ASV Enerģētikas dialogu, kas tādējādi sekmēs enerģijas resursu piegāžu drošību un diversifikāciju. "ASV iesaistei Trīs jūru iniciatīvā ir svarīga nozīme transatlantisko saišu stiprināšanā, tādēļ Latvija plāno sniegt ieguldījumu Trīs jūru iniciatīvu Investīciju fondā," norādīja Latvijas pārstāvis.

Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka Latvija ir izpildījusi visas Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas "Moneyval" un pasaules centrālās organizācijas naudas atmazgāšanas apkarošanai Finanšu darījuma darba grupas (FATF) prasības, taču Latvijas finanšu sistēmas stiprināšanas darbu visas iestādes turpinās atbilstoši valdības apstiprinātajam pasākumu plānam, jo cīņa pret naudas atmazgāšanu, tostarp terorisma finansēšanu, ir pastāvīgs process.

Rinkēvičs arī ielūdza ASV valsts sekretāru apmeklēt Latviju.

Kā ziņots, Rinkēvičs šonedēļ darba vizītē apmeklē Vašingtonu, kur tiekas ar vairākām augstām ASV amatpersonām un uzstājas domnīcu organizētās diskusijās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu