NMPD: Iedzīvotājiem no "Covid-19" nevajadzētu ļoti baidīties, taču piesardzībai jābūt (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

 Iedzīvotājiem no jaunā koronovīrusa "Covid-19" nevajadzētu ārkārtīgi baidīties, taču piesardzība ir jāsaglabā, šorīt telekanālā "TV3" uzsvēra Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

Cipule uzsvēra, ka NMPD nevienu no zvaniem, kad tiek paustas bažas par iespējamu inficēšanos ar "Covid-19", neuzskata par nepamatotu izsaukumu, jo tieši šādu rīcību - konsultēties šaubu gadījumā - prasa starptautiskie standarti cīņai ar infekciju.

NMPD vadītāja tomēr aicināja nezvanīt dienestam tos cilvēkus, kuriem nav nekādu slimības simptomu vai arī tie ir ļoti neizteikti. Viņa atzīmēja, - ja cilvēkam nav sasirgšanas simptomu, tad bezjēdzīga var būt arī analīžu veikšana, jo vīruss tajās vēl var neuzrādīties un tās var nākties veikt atkārtoti, tādējādi velti tērējot resursus.

Pēc Cipules vārdiem, ja cilvēks sasirgst pēc brauciena uz valstīm un reģioniem, kas nav identificētas kā "Covid-19" riska teritorijas, nevajadzētu krist panikā un uzreiz pieņemt, ka notikusi inficēšanās ar jauno vīrusu.

Kopumā Cipulei visai lielā panika par "Covid-19" šķiet saprotama, jo ir ļoti saprotamas cilvēku bažas par nezināmo, un jaunais vīruss joprojām ir vērtējams kā tāds. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka "Covid-19" nav nekas tāds, no kā cilvēkiem vajadzētu ārkārtīgi baidīties, taču piesardzība ir jāsaglabā.

Cipule pastāstīja, ka NMPD izsaukumu skaits saistībā ar bažām par iespējamu inficēšanos ar "Covid-19" aug, tāpēc atbildīgie dienesti sapratuši, ka jāveic pasākumi, lai šos cilvēkus pēc iespējas mazāk vadātu apkārt un analīzes tiktu noņemtas mājās.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs pastāstīja, ka saistībā ar "Covid-19" konstatēšanu Igaunijā centrs ir apzinājis visus autobusā kopā ar sasirgušo irāni braukušos pasažierus no Latvijas, bet no lidmašīnā braukušajiem - ir iegūti kontakti visiem pasažieriem, 46 pašlaik ir apzināti un viņiem sniegta informācija par riskiem un nepieciešamo rīcību, bet turpinās ārzemnieku apzināšana.

Taujāts, vai kādam no cilvēkiem, kas braukuši kopā ar irāni, ir slimības simptomi, Perevoščikovs atgādināja, ka tie neparādās ne pirmajā, ne otrajā dienā pēc inficēšanās, tāpēc pašlaik atliek vien gaidīt.

Runājot par Lietuvā konstatēto inficēšanos ar "Covid-19", speciālists informēja, ka centram ir sākotnējā informācija, bet vēl tiek gaidītas detalizētākas ziņas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu