Zinātnieki: lepnus un ātrus auto biežāk vada nejēgas (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Autovadītājs pie vieglā auto stūres. Ilustratīvs attēls.
Autovadītājs pie vieglā auto stūres. Ilustratīvs attēls. Foto: Publicitātes foto

Vismaz par vienu zinātne ir vienisprātis – dārgu mašīnu vadītāji nejēgas ir biežāk, nekā pieticīgāku spēkratu īpašnieki.

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka vadītāji ar lepniem spēkratiem retāk apstāsies un palaidīs gājējus pāriet pār ceļu, nekā tie, kuru automašīna ir lētāka. Aprēķināts, ka apstāšanās iespēja samazinās par 3% ar katriem tūkstoš ASV dolāriem pie mašīnas vērtības, vēsta "CNN".

Nevada Universitātes spekulē, ka dārgu automašīnu īpašniekiem ir tāda kā pārākuma sajūta pār citiem satiksmes dalībniekiem, kā arī viņi nejūt empātiju pret gājējiem. Pie šādiem secinājumiem pētnieki nonāca pēc tam, kad brīvprātīgajiem tika lūgts simtiem reižu šķērsot ceļu, kamēr pētnieki novēroja automašīnu vadītāju reakciju. Noskaidrojās arī tas, ka autovadītāji biežāk pāri ceļam palaidīs baltās sievietes.

31% autovadītāju apstājās, ja pāri ceļam gāja sievietes, 24% vīriešu gājēju gadījumos un 25% tumšādaino gājēju gadījumos. Tomēr kā nejaukākie autovadītāji, neskatoties ne uz ko, izrādījās dārgu spēkratu īpašnieki.

“Atslāņošanās un mazāka spēja interpretēt citu cilvēku domas un jūtas līdz ar narcisismu un pārākuma sajūtu var novest līdz empātijas trūkumam pret gājējiem,” rakstīts pētījumā.

Tiesa, šis atklājums nav nekāds jaunums. Kādā Somijas zinātnieku pētījumā, noskaidrots, ka dārgu automašīnu vadītāji biežāk ir strīdīgi, spītīgi, īgni un bez empātijas.

“Esmu ievērojis, ka pie gājējiem nedod ceļu, pārsniedz braukšanas ātrumu un brauc pie sarkanās gaismas tieši ātru vāciešu mašīnu vadītāji,” preses relīzē atklāja Helsinku Universitātes profesors Jans Eriks Lonkvists.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu