Ar specifisku veidlapu policija plāno efektīvāk novērst vardarbību ģimenēs (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Efektīvākai vardarbības novēršanai ģimenēs Iekšlietu ministrija sagatavojusi grozījumus noteikumos, kas policijai paredz izsaukuma gadījumos aizpildīt specifisku veidlapu, informēja Iekšlietu ministrija.

Patlaban iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) uzdevumā pēdējam iekšējās saskaņošanas posmam tiek virzīti grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas regulē kārtību, kādā novērš vardarbības draudus un nodrošina pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Grozījumus sagatavojusi Valsts policija.

Noteikumos ir iekļauta norma par anketēšanu - specifisku veidlapu, kuru policijas darbinieks

izsaukuma brīdī aizpilda par konfliktu ģimenē ar pienākumu to vienas darba dienas laikā nodot attiecīgās pašvaldības sociālajam dienestam.

"Esmu par ātru un efektīvu darbu, nevis birokrātisku dokumentu stumdīšanu. Nav jāgaida, kamēr vardarbības gadījumi ģimenēs notiks atkārtoti vai novedīs pie fatālām sekām - valstij jāspēj operatīvi likumdošanā ieviest nepieciešamās izmaiņas, lai sekmētu tās iedzīvotāju drošību un labklājību.

Vardarbīga izturēšanās ģimenē jārisina problēmas saknē, sociālajiem dienestiem strādājot ar savstarpējām attiecībām.

Valsts policija jau kopš 2017.gada veiksmīgi sadarbojusies ar sociālajiem dienestiem, un beidzot standartizēts dažādu institūciju sadarbības modelis vardarbības novēršanai tiks noteikts arī regulējumā," izteicies Ģirģens. 

Šāda prakse veicina konsekventu organizāciju darbam ar vardarbības gadījumiem, piedāvājot cietušajam nepieciešamo palīdzību un atbalstu, policijas darbiniekiem noņemot "psihologa funkciju" un spiedienu tūlītēji risināt konfliktu pēc būtības.

Savukārt sociālais dienests savlaicīgi saņem informāciju par vardarbības gadījumiem arī par tiem cilvēkiem, kas iepriekš nav bijuši sociālā dienesta redzeslokā, un var piedāvāt atbalsta pakalpojumus.

Iepriekš Labklājības ministrijas, "Centra Marta" un Valsts policijas 2017.gada projektā anketēšana ir notikusi brīvprātīgi, taču anketēšanas iekļaušana Ministru kabineta noteikumos šo prasību padarīs par saistošu ikvienā izsaukuma gadījumā.

Paredzēts, ka minētā anketa kalpos par universālu veidlapu vairāku institūciju informēšanai - sociālajam dienestam, bāriņtiesai un tiesai.

Projekts un tā anotācija drīzumā tiks nodoti sabiedrības apspriešanai. Pēc tam tos virzīs saskaņošanai Valsts sekretāru sanāksmē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu