Vai priekšlaicīgi dzimuša bērna vecākiem bērna kopšanas pabalsts pienākas ilgāku laika periodu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Satversmes tiesas 4. kolēģija ierosinājusi lietu pēc personas pieteikuma, kurai priekšlaicīgi piedzimis bērns. Atbilstoši apstrīdētajām normām vecāku pabalsta izmaksa viņai veikta līdz bērna pusotra gada vecuma sasniegšanai, bet bērna kopšanas pabalsta izmaksa – līdz bērna divu gadu vecuma sasniegšanai.

Lietas fakti

Lieta ierosināta pēc tādas personas pieteikuma, kurai priekšlaicīgi piedzimis bērns.

Atbilstoši apstrīdētajām normām vecāku pabalsta izmaksa viņai veikta līdz bērna pusotra gada vecuma sasniegšanai, bet bērna kopšanas pabalsta izmaksa – līdz bērna divu gadu vecuma sasniegšanai.

Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka apstrīdētās normas neatbilst tiesiskās vienlīdzības un bērna interešu prioritātes principam. Tās paredzot pabalsta par bērna kopšanu izmaksu veikt līdz bērna noteikta vecuma sasniegšanai.

Pabalsta izmaksas pārtraukšanas brīdī priekšlaicīgi dzimuša bērna formālais vecums neatbilstot viņa bioloģiskajam vecumam.

Šādam bērnam esot nepieciešama ilgāka un intensīvāka kopšana. Līdz ar to apstrīdētās normas nostādot pieteikuma iesniedzēju sliktākā situācijā nekā tādus vecākus, kuriem bērns nav piedzimis priekšlaicīgi.

Tiesas process

 Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Latvijas Republikas Saeimu līdz 2020. gada 27. aprīlim iesniegt Satversmes tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2020. gada 27. jūlijs. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lems pēc lietas sagatavošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu