Latvija no 1.marta atsāks Irākas drošības spēku apmācību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Armīns Janiks (Aizsardzības ministrija)

Latvija no 1.marta pretterorisma operācijā "Inherent Resolve" atsāks Irākas drošības spēku apmācību, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Pretterorisma operācijā Irākā Latvija piedalās ar sešu karavīru lielu apmācības grupu, kas integrēta Dānijas kontingenta sastāvā. Irākā starptautiskās koalīcijas spēku karavīri veic Irākas drošības spēku apmācīšanu cīņai pret teroristisko grupējumu. Šobrīd ASV vadīto koalīciju veido jau vairāk nekā 65 valstis, tostarp arī Latvija.

Jau ziņots, ka Saeima šā gada 23.janvārī pieņēma lēmumu pagarināt termiņu Latvijas karavīru dalībai pretterorisma operācijā Irākā līdz 2022.gada 1.februārim.  

Tomēr janvāra sākumā Irāna raidīja ballistiskās raķetes uz divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV un citu koalīcijas valstu karavīri, šādi atbildot uz notikušo ASV gaisa spēku triecienu, kurā pie Bagdādes starptautiskās lidostas tika nogalināts Irānas ģenerālis Kasems Soleimani.

Latvija ar savu instruktoru kontingentu vēl līdz janvāra sākumam īstenoja Irākas drošības spēku apmācību, pilnībā iekļaujoties Dānijas kontingenta sastāvā, kas izvietots Irākas un ASV kopīgi pārvaldītajā militārajā bāzē. Bāze atrodas 160 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes. 

Līdz janvāra sākumam Irākā uzturējās kopumā seši Latvijas karavīri, taču saasinoties situācijai Irākā, viņi tika pārvietoti uz Kuveitu. Šāds lēmums tika pieņemts drošības dēļ, kā arī, ņemot vērā to, ka patlaban jebkāda veida Irākas spēku apmācības Irākā uz nezināmu laiku ir pārtrauktas. Vēlāk daļa no Kuveitā pārvietotajiem karavīriem, beidzoties rotācijai, atgriezās dzimtenē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu