Viņu Augstība: mēnešreizes! (1)

Pārdomas par intīmo higiēnu Skotijas sakarā
Foto: depositphotos.com
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

Apsveicami! Demokrātija un sabiedrības labklājība nevar būt atrauta no cilvēka ķermeņa intīmās kultūras. Tā Skotijas parlamenta vienbalsīgo lēmumu sabiedriskās vietās novietot bezmaksas menstruālās higiēnas preces komentē pārmaiņu treneris, seksologs Arturs Šulcs. Tikmēr Latvijā intīmās higiēnas jautājumi ir sekundāri.

Kamēr Latvijā intīmās higiēnas kultūra ir ja ne gluži tabu tēma, tad arī īpaši aktualiēt to nav pieņemts, par ko liecina, piemēram, tas, ka tualetes - ne valsts iestāžu, ne uzņēmumu, ne publiskās - nav aprīkotas ar rokas dušu vai bidē, Skotija kļūs par pirmo vietu pasaulē, kur klubos, aptiekās un citās publiskās vietās bez maksas būs pieejami tamponi un higiēniskās paketes. Likumprojekts ir solis skotu jau 2018. gadā uzsāktajā ceļā uz dzimumu līdztiesību, kas sākās ar menstruālās higiēnas preču pieejamību mācību iestādēs. Iniciatīva nav lēta – tā izmaksās 28,6 miljonus eiro gadā.

Tampons kā brīnums

Runājot par Skotijas parlamenta lēmumu, Šulcs uzsver higiēnas preču izmaksu jautājumu, un šajā ziņā sievietes atrodas nevienlīdzīgās pozīcijās ar vīriešiem. Arturs Šulcs atceras, kā deviņdesmito gadu sākumā studējot medicīnu, pasniedzēja studentiem rādījusi no patronas izņemamu tamponu un preparējusi tā sastāvu. Pēdējā kursa studenti tamponu pētījuši kā brīnumu. “Padomju laikā pat tualetes papīra nebija.

Darba vietās nēsājās apkārt ar papīra ruļļiem. Ja aizmirsa tualetē - nozaga.

Foto: depositphotos.com

Pēc Padomju Savienības sabrukuma, kad legalizēja sievietes menstruālo ciklu, daudziem tas bija šoks.” Menstruālā cikla laikā sievietes izlīdzējās ar vati, kas arī bija deficīta prece. Vēl senāk – izmantoja marli un lupatiņas, ko pēc izlietošanas mazgāja. “Manas klientes pusaudžu gados ieguva psihoemocionālas traumas saistītas ar to, ka nedrīkstēja runāt par higiēnas jautājumiem. Kāda sieviete, kurai ir pāri četrdesmit, atcerējās kā pusaudzes gados ciemojās laukos pie radiem. Kad sākās mēnešreizes meitene par to nespēja pateikt radiem, tāpēc brauca ar autobusu uz mājām, ceļā pavadot mokošas stundas. Viņa baidījās apsēsties domājot, ka asinis sāks tecēt lejup pa kājām, un autoostas tualetē centās savākt asinis ar vienu kabatas lakatiņu.” Cita sieviete apmeklēja speciālistu, lai atbrīvotos no psihotraumas, saistītu ar mēnešreizēm kā nāves pieredzi.

Viņa bija uzaugusi laukos un zināja, ka asinis nozīmē nāvi.

Piemēram, kad vistai nocērt galvu, tā aiziet bojā. Kad meitenei sākās mēnešreizes, viņa domāja, ka mirts un devās pie draudzenes atvadīties.

Foto: Pixabay

Iespēja nomazgāt intīmas vietas ir tavas cilvēktiesības!

Ja gribam būt patiesi eiropeiska sabiedrība – ne vien ārēji saposusies un sasmaržojusies - ir visai būtiski, ka staigājam apkārt ar nomazgātiem dibeniem.

"Filozofiski tas skan: kas apakšā, tas augšā,” turpina Arturs Šulcs.  “Par sabiedrību daudz ko liecina attieksme pret intīmo higiēnu. Intīmajās vietās ir daudz nervu galu, sviedru dziedzeru un ādas kroku. Līdz ar to tā ir labvēlīga vide baktērijām, kas cilvēkam svīstot ātri savairojas. Cilvēkam ir svarīgi apmazgāties, lai arī saulainā un svelmainā dienā justos labi. Iespēja nomazgāties ir cieši saistīta ar sievietes komfortu menstruālā cikla laikā.” Piemēram, austrumos, gan vīrieši, gan sievietes valkā platas, viegli krītošas drēbes. Gaisa plūsma tiek klāt ķermenim, kas tik ļoti nesasvīst. Turpretim rietumnieki ģērbjas apspīlētās drēbēs, kas veicina svīšanu. Un tas nozīmē – mēs neesam perfekti tīri.

“Tam ir nozīme ne vien paša izjūtas līmenī – ka ej pa pasauli kā cilvēks ar tīru dibenu, bet arī partnerattiecību veidošanā. Tu pēc darba vari droši iet uz randiņu – mazums, kas gadīsies, un tev nebūs diskomforta,” turpina seksologs.

Vēl atmiņā ir padomju laiki, kad sievietes ejot tualetē ņēma līdzi stikla burciņu ar ūdeni.

“Ja gribam attīstīties kā eiropeiska, labklājīga valsts, to nav iespējams izdarīt atstājot novārtā ķermeņa kultūru. Arī vīrietis nevar kaut kur doties nenomazgājis intīmās vietas.”

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu