Slovākijā notiek parlamenta vēlēšanas

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Slovākijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās varas pozīcijas, domājams, zaudēs skandālos ierautā centriski kreisā partija "Smer-SD" ("Virziens-Sociāldemokrātija").

Saskaņā ar pēdējām sabiedriskās domas aptaujām, līdera pozīcijās ir izvirzījusies konservatīvā prorietumnieciskā partija "Parastie cilvēki un neatkarīgās personības" (OL’aNO), ko vada Igors Matovičs. Tikai pēc tam aptaujās seko ekspremjera Roberta Fico vadītā "Smer-SD".

"Smer-SD" atradusies pie varas Slovākijā lielāko daļu no pēdējiem 14 gadiem. Pēdējās parlamenta vēlēšanās 2016.gadā partija izcīnīja 28,3% balsu, savā priekšvēlēšanu kampaņā uzsverot, ka tā iestājas pret imigrāciju.

Taču "Smer-SD" reputāciju iedragāja politiskā vētra, kas sekoja žurnālista Jana Kucjaka un viņa līgavas slepkavībai, kas notika 2018.gada februārī. Izmeklēšanā atklājās plaši korupcijas tīkli, kas bijuši aktīvi desmitgadēm ilgi un kuros iesaistītas visas valdības kopš gadsimta mijas.

Aptaujas liecina, ka Fico pašreizējie koalīcijas partneri galēji labējā eiroskeptiskā Slovāku Nacionālā partija (SNS), un viena mazāka partija, kas pārstāv ungāru minoritāti, vēlēšanās sestdien varētu neiegūt nevienu vietu parlamentā.

Kucjaka un viņa līgavas slepkavība izraisīja Slovākijā masu protestus un politisko krīzi, kas noveda pie Fico trīs partiju koalīcijas sabrukuma.

Pēc tam tika izveidota jauna valdība no to pašu trīs partiju ministriem bijušā vicepremjera Pētera Pelegrīni vadībā.

Kucjaks pirms nāves rakstīja par saistību starp Itāļu mafiju un Fico tuvu stāvošiem cilvēkiem, kā arī par korupcijas skandāliem, kas saistīti ar "Smer-SD".

Kucjaka un viņa līgavas slepkavības lietā tiesāti tiek četri cilvēki, kuriem notiesāšanas gadījumā draud no 25 gadiem cietumā līdz mūža ieslodzījumam.

Viens no apsūdzētajiem ir uzņēmējs Marjans Kočners, kurš, kā tiek uzskatīts, pasūtīja Kucjaka slepkavību. Izmeklēšanā atklājās, ka Kočners ir izveidojis plašu kontaktu tīklu ar politiķiem, tostarp "Smer-SD" biedriem, tiesnešiem un prokuroriem, kuri palīdzējuši viņam darījumos.

Kočneram ceturtdien tika piespriests 19 gadu ilgs cietumsods atsevišķā lietā par krāpšanu un citiem noziegumiem.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka OL’aNO varētu izcīnīt 19% balsu. Tās līderis Matovičs priekšvēlēšanu kampaņā ir licis uzsvaru uz cīņu pret korupciju.

"Tā tiek uzskatīta par galveno protesta partiju tiem, kuri nav apmierināti ar pašreizējo situāciju, un viņiem tā pārstāv cerību uz pārmaiņām," norādīja sabiedriskās domas izpētes aģentūras "Focus" direktors Martins Slosiariks.

"Kā jau tipiski populisti, viņi sašķeļ pasauli starp korumpēto eliti un miljoniem parasto cilvēku, ko vada šīs korumpētās elites," sacīja Bratislavas Politikas institūta programmas direktors Mihals Vašečka.

Viņš norādīja, ka Matovičs visu laiku atkārto, ka ir viens no parastajiem cilvēkiem, un, šķiet, tauta viņam tic.

Iepriekšējās parlamenta vēlēšanās, daudziem par pārsteigumu, 8% balsu un attiecīgi 14 vietas parlamentā ieguva labēji radikālā "Tautas partija-Mūsu Slovākija" (L’SNS). Atšķirībā no vairuma Eiropas galēji labējo partiju, L’SNS patiešām ir neonacistu partija, uzskata analītiķi. Aptaujas liecina, ka šoreiz L’SNS varētu izcīnīt pat 10% balsu.

Partijas biedri lieto nacistu sveicienu, vaino čigānus noziedzībā trūcīgajos rajonos, dēvē NATO par teroristu organizāciju un vēlas, lai Slovākija izstājas no NATO un Eiropas Savienības (ES).

Pārējās Slovākijas partijas ir izslēgušas sadarbību ar L’SNS, kas iemantojusi atbalstu jaunu cilvēku vidū, kuriem apnikusi korupcija un tradicionālo partiju nespēja tikt galā ar problēmām, kas palikušas mantojumā no komunistiskā režīma.

Gaidāms, ka neviena partija vēlēšanās neizcīnīs vairākumu, un būs jāveido koalīcijas valdība.

Visticamākais kandidāts premjerministra amatam pašlaik šķiet Matovičs. Domājams, ka viņš mēģinās izveidot koalīciju ar liberālo partiju "Progresīvā Slovākija/Kopā", bijušā prezidenta Andreja Kiskas izveidoto konservatīvo partiju "Tautai" un eiroskeptisko, biznesam labvēlīgi noskaņo Brīvības un Solidaritātes partiju.

Visas minētās partijas nolikušas malā savas domstarpības, lai uzveiktu Fico, taču grūti prognozēt, vai tās spētu izturēt kopā nākamos četrus gadus.

Vašečka prognozē, ka Slovākijai ir priekšā liels nestabilitātes periods.

"Koalīcija, ko varētu izveidot demokrātiskās opozīcijas partijas, būs ļoti plaša un to veidos ļoti atšķirīgi spēki," viņš norāda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu