Demokrātu priekšvēlēšanās Dienvidkarolīnā uzvar Baidens (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Dienvidkarolīnas pavalstī sestdien notikušajās Demokrātu partijas priekšvēlēšanās pirms novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām uzvarējis bijušais viceprezidents Džo Baidens, liecina provizoriskie rezultāti.

Pēc 99% biļetenu saskaitīšanas konstatēts, ka Baidens ieguvis 48,4% balsu, bet otrajā vietā ar 30% balsu ir pašreizējais demokrātu priekšvēlēšanu līderis, kreisi noskaņotais senators Bērnijs Sanderss. Uzvara Dienvidkarolīnā ļāvusi Baidenam demokrātu priekšvēlēšanās valsts mērogā izvirzīties otrajā vietā aiz Sandersa.

Analītiķi norāda, ka Baidenam ir liels atbalsts starp afroamerikāņiem, kas ir  būtiska demokrātu elektorāta daļa Dienvidkarolīnā. Baidens bija viceprezidents ASV pirmā melnādainā prezidenta Baraka Obamas laikā.

Trešajā vietā ar 11,4% balsu ir miljardieris Toms Steijers,  kurš gan balsu skaitīšanas laikā paziņoja, ka pārtrauc savu kampaņu par izvirzīšanu prezidenta amatam.

Ceturtais ir bijušais Indianas štata Sautbendas pilsētas mērs Pīts Būtidžedžs ar 8% balsu, bet piektā - senatore Elizabete Vorena ar 7% balsu.

Baidens, kurš agrāk tika uzskatīts par visiespējamāko demokrātu kandidātu prezidenta amatam,  palika ceturtajā vietā Aiovā,  piektajā vietā  Ņūhempšīrā un otrajā vietā Nevadā. Tāpēc uzvara Dienvidkarolīnā viņam bija nepieciešama, lai atjaunotu ticību savai kandidatūrai pirms nākamnedēļ gaidāmās Lielās otrdienas, kad notiks balsošana 14 štatos un tiks izvēlēta trešdaļa delegātu demokrātu nacionālajā konventā, kas jūlijā oficiāli izraudzīsies partijas kandidātu, kuram vēlēšanās 3.novembrī būs jāstājas pretī pašreizējam prezidentam republikānim Donaldam Trampam.

Aptaujas liecina, ka no 14 štatiem, kuros notiks balsošana Lielajā otrdienā, deviņos  štatos, tostarp Kalifornijā un Teksasā, vislielākās izredzes uzvarēt ir Sandersam.

Savas kandidatūras reklamēšanai štatos, kuros notiks balsošana Lielajā otrdienā, daudz naudas iztērējis  miljardieris Maikls Blumbergs, kurš Dienvidkarolīnā nekandidēja.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu