Latvijā aizdomas par "Covid-19" laboratoriski pārbaudītas 114 cilvēkiem; bažas nav apstiprinājušās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Līdz šim Latvijā aizdomas par jauno "Covid-19" koronavīrusu laboratoriski pārbaudītas 114 cilvēkiem, un nevienā gadījumā bažas par inficēšanos nav apstiprinājušās, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Pēdējā diennaktī pārbaudes veiktas vēl 17 cilvēkiem, un visi izmeklējumi bijuši negatīvi.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule informē, ka vakar dienests devies 15 izsaukumos pie pacientiem ar aizdomām par inficēšanos ar jauno vīrusu - 13 gadījumos paņemtas uztriepes analīžu veikšanai, bet divos gadījumos pacienti no reģioniem nogādāti Latvijas Infektoloģijas centrā, kurp tiek nogādātas personas ar smagākām elpceļu infekcijas pazīmēm.

Cipule skaidro, ka visi pacienti bija pēdējo 14 dienu laikā atgriezušies no dažādiem Ziemeļitālijas reģioniem.

Kā ziņots, jaunais koronavīruss ceturtdien tika konstatēts Igaunijā, bet piektdien - arī Lietuvā un Baltkrievijā. Igaunijā konstatētajā gadījumā saslimušais Irānas pilsonis uz Tallinu bija ceļojis caur Rīgu. Visos šajos gadījumos inficētās personas kaimiņvalstīs ieradušās no vīrusa skartajām valstīm un teritorijām, konkrētajos gadījumos - no Irānas un Itālijas.

Latvijā no 28.februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, - ir jāzvana uz 113.

Pie personām ar vieglas elpceļu infekcijas pazīmēm vienas dienas laikā dosies ārstniecības persona, kura paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei, bet pati persona paliks mājās. Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, NMPD šo personu nogādās stacionārā.

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un SPKC. Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā.

Ja izmeklējumu rezultāti uz infekciju būs negatīvi, personai tiks noteikts mājas režīms līdz pilnīgai slimības pazīmju izzušanai. Pēc telefoniskas saziņas ģimenes ārsts izsniegs darbnespējas lapu. Ja izmeklējumu rezultāti apstiprinās saslimšanu ar "Covid-19" NMPD pacientu nogādās Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā vai Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Saslimšanas gadījumā SPKC uzsāks epidemioloģisko izmeklēšanu un apzinās iespējamās kontaktpersonas, kas varētu būt bijušas saskarsmē ar saslimušo.

NMPD brigādes, kas dodas paņemt analīžu materiālus laborotorai izmeklēšanai, strādā katru dienu no pulksten plkst.8 līdz plkst.22, un uz šo brigāžu darbu netiek attiecināti Ministru kabineta noteikumos noteiktie NMPD brigāžu ierašanās laiki uz izsaukumiem dzīvībai bīstamās situācijās. Analīžu materiālu piegāde laboratorijai notiek atkarībā no brigādei izstrādātā loģistikas maršruta un darba apjoma.

Kā uzsver SPKC, darbinieki, kas ieradušies no "Covid-19" infekcijas skartajām teritorijām un kuriem nav akūtas augšējo elpceļu infekcijas slimības pazīmes (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana), var turpināt savas ikdienas gaitas un veikt savus darba pienākumus. Šīm personām tiek rekomendēts novērot savu veselības stāvokli 14 dienas kopš izbraukšanas brīža no infekcijas skartās teritorijas, tai skaitā, veicot ķermeņa temperatūras mērīšanu divreiz dienā.

Tomēr, ja darba devējam pastāv bažas, ka darbinieks var radīt risku citu darbinieku un klientu veselībai, kā papildus pasākums tiek rosināts apsvērt darbu no mājām.

SPKC Aicina veselības aprūpes iestāžu darbiniekus, sociālās aprūpes iestāžu darbiniekus un izglītības iestāžu darbiniekus un bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējus, ja ir apmeklētas infekcijas skartās teritorijas, īpaši sekot savam veselības stāvoklim un nedoties uz darbu pat ar nenozīmīgām elpošanas ceļu infekcijas pazīmēm. Tāpat centrs aicina darba devējus izvērtēt darbinieku komandējumu plānus un rūpīgi izvērtēt to nepieciešamību uz kādu no "Covid-19" infekcijas skartajām teritorijām.

"Covid-19" infekciju izraisošais koronavīruss izplatās, tieši kontaktējoties ar inficētu personu, ar sīkiem pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, kā arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu