Noskaties: Dokumentālā filma "Andalūzijas suns – tā ir dzīve!"

Video
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Andalūzijas suns – tā ir dzīve!"
"Andalūzijas suns – tā ir dzīve!" Foto: kadrs no filmas

Šogad leģendārā kafejnīca/bārs "Andalūzijas suns" svin 25 gadu jubileju, kurai par godu ir uzņemta kultūrvēsturiska dokumentālā filma "Andalūzijas suns – tā ir dzīve!". Filmā  filmējušies tādi sabiedrībā zināmi cilvēki kā arhitekte Zaiga Gaile, pasākumu vadītājs Valters Krauze, žurnālists Andrejs Volmārs, šefpavārs Elmārs Tannis un citi. Piedāvājam šo filmu noskatīties arī jums! 

32 minūšu garajā īsfilmā atklājas spilgtā "Andalūzijas suns" vēsture no 1995. gada līdz mūsdienām.

"Filma ir par mīlestību pret dzīvi un to, ko tu dari - par to, kas, mainoties paaudzēm, ir ļāvis kafejnīcai ar spilgtu vēsturi saglabāties līdz mūsdienām," stāsta filmas veidotājs un režisors Jurģis Kreilis ("Filmday"). 

Video: "Andalūzijas suns – tā ir dzīve!".

Andalūzijas suns - tā ir dzīve! // dokumentāla filma from Jurgis Kreilis / FilmDay on Vimeo.

Filma savu pirmizrādi piedzīvoja jau 26. februārī pašā kafejnīcā, kad vienuviet pulcējās gan filmā iesaistītie personāži, gan arī kafejnīcas draugi un partneri, lai kopīgi svinētu gan 25 gadu jubileju, gan kopīgi noskatītos šo filmu. Kā atzina svinību viesi, filma viņus esot patīkami pārsteigusi un to esot vērts redzēt ikvienam – aizraujoša, vietām ar izsmalcinātu humoru, vietām pat kādu asaru var nobirdināt.  Arī kultūrvēsturiskie fakti spējot ieintriģēt ikvienu skatītāju.

Foto: "Andalūzijas suns" atzīmē 25 gadu jubileju.

"Andalūzijas suns" vēsture ir gana spilgta un ievērojama. Pirmsākumi meklējami 1994. gadā, kad arhitekte Zaiga Gaile, kura tobrīd jau bija uzsākusi Berga bazāra atjaunošanu, piedāvāja Augustam Sukutam izveidot kinoteātri un restorānu. 1995. gadā naktī no 22. uz 23. janvāri notika restorāna atklāšana, kad dzimuši četri vīri – Sergejs Eizenšteins, Deivids Grifits, Andrejs Volmārs un Tālis Freimanis. Līdz ar šo zīmīgo atklāšanu aizsākās nozīmīgs posms Latvijas kino un kultūras sabiedriskajā dzīvē. Restorānā piedzīvoti dažādi banketi pēc filmu pirmizrādēm, grāmatu prezentācijas (tostarp arī pats Pauls Koelju prezentējis savu grāmatu “Alķīmiķis”), dzejas un prozas lasījumi, kā arī citi kultūrvēsturiski notikumi. Tā laika restorāns bija Latvijas kino un kultūrā milzīga pievienotā vērtība, jo tajā norisinājās gan kino festivāla “Arsenāls” apbalvošanas ceremonijas, gan citi pasākumi (piemēram, suņu modes skate, kurā piedalījušies ir gan Ainara Mielava, gan Ģirta Valda Kristovska suņi u.c.).

1999. gadā, kad beidzās Augusta Sukuta bohēma restorānā “Andalūzijas suns”, to pārpirka šefpavārs Elmārs Tannis, kurš restorānu pārveidoja par krogu. Tika nomainīta gan tā ēdienkarte, logo un koncepcija – no restorāna par krogu. Šajā laika posmā ikviens zināja, kur var garšīgi paēst, kā arī iedzert alu. Pirmo reizi Latvijā tika ieviesti arī siltie vistas salāti un Meksikas garšas ēdieni, kuri joprojām ir atrodami “Andalūzijas suns” ēdienkartē.

Kopš 2010. gada tā saimnieks ir Māris Kreilis, kurš joprojām veiksmīgi pārvalda leģendāro kafejnīcu. 2014. gadā "Suns" logo tika nomainīts uz pašreizējo - ar mērķi apvienot gan vēsturisko sasaisti ar filmu "Andalūzijas suns" un Dalī ūsām, gan mūsdienīgo un populāro franču buldogu. Tāpat arī kafejnīcas interjers tika nedaudz atsvaidzināts un pārveidots, lai maksimāli saglabātu Augusta Sukuta vēsturisko ideju par “Andalūzijas suns” izveidi. Interesanti, ka 25 gadu pastāvēšanas laikā kafejnīca/bārs joprojām ir dzīva un piepildīta ar viesiem ik dienas.

Kā stāsta filmas veidotājs un režisors Jurģis Kreilis: “Pēdējais pusotrs mēnesis ir paskrējis pavisam ātri. Janvāra sākumā tikām uzaicināti veidot dokumentālu filmu par godu “Andalūzijas suns” 25 gadu jubilejai.

Mēs zinājām, ka kafejnīcas vēsture ir ļoti spilgta, taču, kad sākām uzklausīt aculiecinieku stāstus, atklājām, cik tā ir nozīmīga Latvijas kultūras dzīves daļa.

Filma ļauj ielūkoties “Andalūzijas suns” aizraujošajos pirmsākumos un atklāj notikumus un iemeslus, kas ļāvuši kafejnīcai  saglabāties līdz mūsdienām. Iespējams, ka liela daļa skatītāju būs pārsteigti par tām mākslinieciskajām performancēm, kas savulaik šeit norisinājušās.”

Māris Kreilis
Māris Kreilis Foto: Mārtiņš Otto, TVNET
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu