Vācija brīdina migrantus: ES nav atvērta, 2015.gads neatkārtosies (37)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nelegālie imigranti pie Turcijas-Grieķijas robežas.
Nelegālie imigranti pie Turcijas-Grieķijas robežas. Foto: BULENT KILIC / AFP

Vācijas valdība pirmdien brīdināja migrantus, kas šobrīd atrodas Turcijā un apsver iespēju doties tālāk uz Eiropas Savienību (ES), ka ES nav atvērta.

"Šobrīd mēs pie ES ārējās robežas ar Turciju - gan sauszemes, gan jūras - redzam ārkārtīgi mulsinošu situāciju," Berlīnē sacīja Vācijas valdības pārstāvis sakariem ar presi Štefens Zeiberts.

"Mēs redzam bēgļus un migrantus, kuriem Turcijas pusē apgalvo, ka ceļš uz ES tagad ir atvērts. Un tāds tas, protams, nav," viņš piebilda.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles šajā sakarībā paustais paziņojums, ka Vācijas robežu atvēršana, kā tas notika 2015.gadā, netiks atkārtota, "paliek spēkā", sacīja Zeiberts.

Eiropas Komisijas (EK), Eiropas Parlamenta (EP) un Eiropadomes vadītāji otrdien apmeklēs Grieķijas robežu ar Turciju, lai migrācijas krīzes saasināšanās apstākļos paustu atbalstu Atēnām, pirmdien pavēstīja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Grieķija apturējusi patvēruma piešķiršanas procedūras, lai nepieļautu, ka tūkstošiem migrantu šķērso tās robežu ar Turciju, kur prezidents Redžeps Tajips Erdoans sekmē migrantu virzīšanos ES robežas virzienā, lai vērstu spiedienu pret ES un panāktu, ka ES viņu atbalsta, Sīrijā saasinoties militārajai konfrontācijai Sīrijas armijas un tur izvietoto Turcijas bruņoto spēku starpā.

Turcija piektdien paziņoja, ka vairs neturēs slēgtu savu robežu cilvēkiem, kas vēlas doties uz Eiropu.

Šādu lēmumu Ankara pieņēma pēc tam, kad Sīrijas aviācijas uzlidojumā Idlibas provincē tika nogalināti 33 Turcijas armijas karavīri.

Ankara apgalvo, ka tā bijusi spiesta atvieglot robežkontroli, jo nesaņem pietiekamu atbalstu bēgļu uzturēšanai.

Erdoans sestdien atkārtoti apstiprināja, ka Turcija ļaus bēgļiem netraucēti doties uz Eiropu, jo Ankara vairs nespējot tikt galā ar jauno bēgļu vilni no Sīrijas.

Turcija, kurā jau uzturas aptuveni 3,6 miljoni sīriešu bēgļu, bažījas, ka karadarbības dēļ no Sīrijas valstī ieradīsies vēl lielāks skaits bēgļu.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu