Zinātnieki domā, ka pirms trīs miljardiem gadu neeksistēja sauszeme (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Okeāns
Okeāns Foto: pixabay.com

Pirms trīs miljardiem gadu, iespējams, Zeme izskatījās līdzīga filmā “Ūdenspasaule” attēlotajai, proti, gandrīz vispār bez sauszemes.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Geoscience”, atklāti pierādījumi, ka agrīnā Zeme bija klāta ar okeānu un uz tās nebija kontinentu, kādus mēs pazīstam mūsdienās.

“Mēs nedomājam, ka tajā laikā eksistēja globāla mēroga kontinentālā sauszeme, kādu redzam šodien,” paziņojumā teica viens no pētījuma autoriem Bosvels Vings.

Vings ar kolēģiem to secināja, izpētot vairāk nekā 100 senus akmeņus, kas reiz atradās jūras gultnē. Pētnieki vēlējās noskaidrot skābekļa līmeni jūras ūdenī pirms trīs miljardiem gadu, kā arī attiecību starp “vieglo” un “smago” skābekli. Tiesa, tā kā ir neiespējami tiešā veidā pētīt antīko jūras ūdeni, ir nepieciešami akmeņi, kas reiz šajā ūdenī atradušies.

Šajā gadījumā akmeņi nāca no unikāla atseguma Austrālijas rietumos. Tur atrodas 3,2 miljardus gadu sena okeāna gultne.

“Mums nav 3,2 miljardus gadu sena jūras ūdens parauga, bet, par laimi, mums ir akmeņi, kas atradās aizvēsturiskajā okeānā, un mēs tos varam izmantot, lai noskaidrotu, kāds bija okeāns pirms miljardiem gadu,” izdevumam “Newsweek” komentēja pētnieks Bendžamins Džonsons.

Skābekļa līmeņa izmaiņas ir ļoti smalkas, tomēr pat nelielas izmaiņas var sniegt plašu un nozīmīgu ieskatu mūsu planētas ģeoloģijas vēsturē.

Rezultāti liecina, ka okeāna skābekļa izotopu sastāvā pirms miljardiem gadu bija lielāks skābekļa-18 līmenis nekā mūsdienās. Tātad tas bija “smagāks”.

Mūsdienās okeānos ir relatīvi vieglāks skābeklis (skābeklis-16), jo māli Zemes augsnē labāk absorbē “smago” skābekli nekā “vieglo”.

“Antīkais okeāns bija bagāts ar “smago” skābekli, kas varētu liecināt par to, ka mālu veidošanās bija limitēta. Tātad limitēta bija arī augsne un sekojoši – arī kontinenti,” skaidroja Džonsons.

Tātad pastāv iespēja, ka virs jūras līmeņa nepastāvēja sauszeme, bez kuras nevarētu veidoties augsne.

Tomēr joprojām neatbildēts paliek lielais jautājums. Ja pirms 3,2 miljardiem gadu neeksistēja kontinenti, kad tie parādījās? Lai to noskaidrotu, pētnieki grasās izanalizēt jaunākus akmeņus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu