Unikāls atradums: dinozauru laikmeta tarakāni dzintarā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tarakāns
Tarakāns Foto: pixabay.com

Divi 99 miljonus gadu seni tarakāni pārraksta agrīno pazemes vēsturi.

Senie tarakāni tika atrasti dzintara gabalā Mjanmā un ir senākie zināmie troglomorfo organismu piemēri. Troglomorfi organismi ir tādi, kas pielāgojušies dzīvei tumšajās alās. Tie turklāt ir vienīgie organismi no krīta perioda, kas spējuši pielāgoties dzīvei tik tumšā vidē.

Mūsdienās biologiem ir zināmi daudzi tarakāni un citi radījumi, kas mitinās tumšās alās. Tiem ir mazas acis un spārni, bāli ķermeņi, garas ekstremitātes un antenas. Tomēr jaunatklātie īpatņi ir paši senākie zināmie dzīvnieki, kuriem piemīt augstākminētās īpašības.

“Alās trūkst viennozīmīgu fosiliju no kainozoja ēras,” rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Gondwana Research”.

Fosilijas, kas atrastas alās pēc dinozauru izmiršanas, arī ir no īpatņiem, kas vien daļu savas dzīves pavadīja tumšajā vidē, to izmantojot tikai kā patvērumu.

Foto: Hemen Sendi

“Vide alās ir labi piemērota zīdītāju kaulu un ekskrementu fosiliju veidošanās procesam, tāpēc ir ļoti maz atrodamas troglomorfās faunas fosilijas,” raksta zinātnieki.

Līdz šim alu tarakānu vēsture sniedzās tikai līdz kainozoja ērai, kas sākās pirms aptuveni 65 miljoniem gadu. Tomēr, balstoties uz ģenētiskajām analīzēm, zinātniekiem jau sen bija aizdomas, ka šādi tarakāni dzīvoja arī dinozauru ērā. Tagad ir iegūti pirmie pierādījumi šai hipotēzei.

Pagaidām nav īsti skaidrs, kā šie tarakāni varēja tik labi saglabāties. Dzintara fosilijas ir bieži atrodamas pie kokiem, kur dzīvojuši sīki insekti, jo dzintars nav nekas cits kā koku sveķi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu