Austrumu slimnīca: Neprognozējam aizsarglīdzekļu vai medikamentu deficītu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašlaik netiek prognozēts, ka mums varētu būt kāds aizsarglīdzekļu vai medikamentu deficīts, runājot par darbu saistībā ar "Covid-19" vīrusu intervijā laikrakstam "Diena" uzsvēris Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis Aleksejs Višņakovs.

"Cita lieta, ka mums nav pietiekamā daudzumā aparatūras, taču tas ir izskatīts valdībā un nepieciešamie līdzekļi tiks piešķirti," sacīja slimnīcas valdes loceklis, kurš vienlaikus arī vada slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku.

Viņš arī atgādina, ka katrai slimnīcai ir noteikts skaits pacientu gadā, par kuru ārstēšanu valsts samaksā. Ja tas nozīmīgi pieaugs, tad slimnīcai būs vajadzīgs papildu finansējums.

Speciālists arī uzsver, ka dažādu epidēmiju izplatība Latvijā nav nekas jauns. To ierobežošanai un vadībai ir jau sen izstrādāti normatīvie akti, kas jāievēro un kuros noteikta rīcība.

"Līdz ar to nav jārīkojas haotiski, piemēram, nepamatoti slēdzot lidostas. Katra valsts un pašvaldību institūcija zina savus uzdevumus infekcijas ierobežošanai," viņš norāda.

Attiecīgi ir apzināti arī visi Austrumu slimnīcas resursi, noorganizēta diagnostika un arī visu aizdomīgo gadījumu hospitalizācija notiek saskaņā ar normatīviem.

"Es gribu apliecināt, ka mēs ne no kā nebaidāmies un ļoti pragmatiski uz to visu raugāmies. Mums ir profesionāli infektologi, kuri zina, kā rīkoties un kā strādāt šādos gadījumos. Tāpat notiek regulāra informācijas apmaiņa ar ārzemju kolēģiem," skaidroja Višņakovs.

Vienlaikus viņš atklāja, ka tiek arī strādāts pie plāna, kā rīkoties, ja saslimušo skaits būs ļoti liels. Pašlaik slimnīca strādā gatavības režīmā, taču, ja pacientu skaits pārsniegs noteiktu robežu, tiks pāriets uz paaugstinātas gatavības režīmu un, ja sāks trūkt resursu, uz ārkārtas stāvokli. "Katrā gadījumā ir plāns, kā rīkoties," viņš apliecināja.

Vaicāts, kādēļ ir radies tik liels satraukums par "Covid-19", speciālists skaidroja - tāpēc, ka tas ir jauns vīruss, kurš nav izpētīts un par kuru nav skaidrības, kā tas uzvedīsies cilvēkā un ārējā vidē. 

Viņš arī izteicās, ka vīrusi ir ļoti gudri, tie negrib mūs nogalināt, tie transformējas tā, lai ceļotu no cilvēka pie cilvēka, tos nenogalinot.

"Sezonāli koronavīrusi, kāds ir arī "Covid- 19", parādās katru gadu, parasti tie tiek pārslimoti gana viegli. "Covid-19" pārsvarā skar elpceļus, līdz ar to bīstamās komplikācijas saistītas ar plaušu slimībām. Jaunā koronavīrusa visvairāk apdraudētie ir veci cilvēki un cilvēki ar plaušu slimībām," norādīja Višņakovs.

Kā vēstīts, valdība otrdien nolēma piešķirt Veselības ministrijai papildu 2,6 miljonus eiro dažādām vajadzībām, kas saistītas ar jauno koronavīrusu "Covid-19", tostarp, arī papildu medicīniskās aparatūras iegādei.

GALERIJA: Austrumu slimnīca informē par iestādes gatavību infekciju konstatēšanas gadījumā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu