Dimantu pilsēta: vācu ciemats, kas slēpj 72 000 tonnu dārgakmeņu (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Mazais ciematiņš Nordlingena atrodas Vācijas federālajā zemē Bavārijā. Unikālā pilsēta pārsteidz tūristus ar arhitektūru, kas līdzinās pasaku grāmatās zīmētajiem viduslaiku ciematiem, taču šī pilsēta no pārējām atšķiras ar kādu dārgu noslēpumu. 

Nordlingena vizuāli līdzinās citām Vācijas pilsētiņām, taču no pilsētplānotāju viedokļa ciematam ir izveidojusies neparasta forma, proti, tas plešas teju ierobežotā aplī. Pilsēta jau vēsturiski ir veidojusies uz kāda krātera - pirmie pilsētas pamatiedzīvotāji sāka celt pirmās ēkas 898. gadā, vēsta portāls "Mental Floss".

Pati pilsēta atradās nelielā padziļinājumā, apļa formā, kurā arī  pirmie pilsētas arhitekti rūpīgi iekļāvās, taču tiem nebija ne mazākās nojausmas, ka pilsētas nami tiek celti uz augstākās dimantu koncentrācijas pasaulē. Gadiem ilgi, līdz pat 1960. gadiem, pilsētas iedzīvotāji svēti ticēja, ka Nordlingena ir uzcelta uz norimuša vulkāna krātera. Taču pēcāk, 1960. gados, ģeologi nāca klajā ar secinājumu - pilsēta ir uzcelta uz asteroīda radīta krātera. 

Foto: Wikimedia Commons

Dimantus Nordlingenā ir radījis asteroīds, kas Zemē ietriecās pirms 15 miljoniem gadu, ar ātrumu 25 km/s. Pēc ģeologu aplēsēm, asteroīds ir bijis samērā liels - aptuveni kilometra diametrā - tādā pašā izmērā kā mūsdienu Nordlingena. Šis milzu akmens ir svēris teju trīs miljardus tonnu. Sadursmes brīdī asteroīds ir radījis augstu temperatūru un spiedienu, kura ietekmē ir radies drupiezis - meteorīta konglomerāts, kas sastāv no stikla, kristāliem un dimantiem. 

Pirms cilvēki aptvēra, ka zemē atrodamajos iežos ir arī dimanti, ļaudis tos izmantoja kā būvniecības materiālus dažādām nozīmīgām ēkām. Šā iemesla dēļ Nordlingenā ir vairākas nozīmīgas ēkas, kuru sienās ir iebūvēti dimanti, piemēram, viduslaikos celtā Svētā Jura baznīca un ap to uzceltais aizsargvalnis satur ārkārtīgi augstu karātu vērtību. 

Nordlingena 1643. gada zīmējumā
Nordlingena 1643. gada zīmējumā Foto: Wikimedia Commons

Tomēr, neraugoties uz faktu, ka zem pilsētas atrodas 72 000 tonnu dimantu, vietējās pašvaldības nepieļaus pilsētas nojaukšanu vai dimantu raktuvju veidošanu. Dimanti meteorīta konglomerāta iežos ir ārkārtīgi mazi - to drupačas ir aptuveni 0,2 milimetrus lielas, tāpēc šie dimanti nav vērtīgi tirgū pat lielos daudzumos. Neskatoties uz pilsētas slavu dimantu dēļ, šis vācu ciems ir iemanījies piesaistīt tūristus arī ar fenomenālu arhitektūru un neparasto pilsētas formu. 

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu