No jauniešu kolonijas līdz viltus priesterim (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Corpus Christi"
"Corpus Christi" Foto: publicitātes

5. martā vairākos kinoteātros Rīgā, Madonā un Dobelē būs skatāma "Oskara" balvai nominētā poļu režisora Jana Komasa filma "Corpus Christi" (Boże Ciało), kas balstās uz patiesiem notikumiem.

Filmas stāsts ļauj sekot divdesmitgadīgā cietumnieka Daniela ceļam viltus dzīvē, kurš ar dzidri zilām acīm mazpilsētas iedzīvotājiem liek uzticēties mācītājam, kas dievkalpojuma tekstu meklē telefonā un brīvajā laikā ļaujas šņabim, kokaīnam un tehno mūzikai.

Filmas reklāmas rullītis.

Filmas galvenais varonis Daniels ir atbrīvots no jauniešu kolonijas, lai brauktu strādāt uz mazas pilsētiņas kokzāģētavu, tomēr plānotā iecere maina virzienu, ieejot vietējā baznīcā un nopietnā balsī izsakot nevainīgus melus. Daniels nav gatavs atteikties no sava sapņa kļūt par priesteri un, ģērbies mācītāja drēbēs, pārpratuma pēc sāk kalpot mazpilsētas draudzē.

Iedvesma filmas scenārijam ir nākusi no kāda reāla atgadījuma Polijā, kad vīrietis izlicies par mācītāju. Lai arī to cenšas noklusēt un neizplatīt plašāku ziņu, šādi atgadījumi Polijā notiekot salīdzinoši bieži. Filma nevis aicina apšaubīt baznīcas institūciju vai mācītāja autoritāti, bet uzdod jautājumu - kas mācītāju atšķir no pārējiem cilvēkiem un kāpēc cilvēki kaut kam tic?

“Šī filma nav tik daudz par Dievu un ticību, kā par cilvēku tieksmi pēc kāda pasaules skaidrojuma, jēgas.

Es vēlējos nofilmēt mirkli kāda cilvēka dzīvē, kad ir vajadzīga ticība. Es gribēju parādīt, kur tā rodas, kā attīstās un kā tā iekapsulē jūtas - atvieglojuma, atpestīšanas sajūtu,” stāsta filmas režisors Jans Komasa.

"Corpus Christi"
"Corpus Christi" Foto: kadrs no filmas

Filma tika nominēta "Oskara" balvai par labāko starptautisko filmu, kā arī saņēma Venēcijas kinofestivāla balvas “Label Europa Cinemas” un “Edipo Re Award”. Bartošs Bilenijs saņēma Stokholmas kinofestivāla balvu par labāko aktiera sniegumu.

No 5. marta filmu “Corpus Christi” izrādīs kinoteātros “Kino bize”, “Splendid Palace” un “K.Suns”, bet vēlāk to būs iespējams redzēt arī Madonas kinoteātrī “Vidzeme” un Dobeles pilsētas kultūras namā. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu