Noraida priekšlikumu administratīvo teritoriju iedalījumā paredzēt arī pagastu apvienības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Saeima ceturtdien administratīvi teritoriālās reformas (ATR) likumprojektā noraidīja deputāta Viktora Valaiņa (ZZS) rosinājumu, lai Latvijas administratīvo teritoriju iedalījumā būtu arī pagastu apvienības.

Deputāts Sergejs Dolgopolovs (S) cita starpā aicināja atbildīgās komisijas priekšsēdētāju Artūru Tomu Plešu (AP) izskaidrot, kāpēc komisija neatbalstīja šo priekšlikumu. Atbalstu Valaiņa priekšlikumam pauda arī deputāte Regīna Ločmele-Luņova (S).

Plešs kā ziņotājs par likumprojektu norādīja, ka novada domei būs dotas iespējas veidot pagastu apvienības.

Deputāts Armands Krauze (ZZS) pauda, ka Valaiņa priekšlikums palīdzētu iedzīvotājiem palielināt savu iesaisti lēmumu pieņemšanā. Ja novada centrs būs 70 kilometrus no pagasta, jautājums, cik bieži deputātus redzēs iedzīvotāji, pauda politiķis. Viņš arī norādīja, ka debašu ierobežojumi opozīcijai varētu tikt apstrīdēti Satversmes tiesā, norādīja deputāts.

Deputāts Andris Kazinovskis (JKP) pauda cerību, ka trešajā, galīgajā, lasījumā ir jābūt iekļautiem gan administratīvajiem reģioniem, gan pagastu apvienībām. Deputāts Jānis Krišāns (S) līdzīgi aicināja rast risinājumu, lai nodrošinātu iedzīvotāju iespējas plašāk piedalīties lēmumu pieņemšanā.

Deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) norādīja, pagastu līmenī ievēlēt pārstāvjus ir kritiski svarīgi, ņemot vērā arī to, ka iedzīvotājiem būs sarežģīti nokļūt līdz jauno novadu attālākajiem centriem. Deputāts Rihards Kols (VL-TB/LNNK) norādīja, ka atbildīgajā komisijā par šo un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzīgu "nultā līmeņa" pārvaldības priekšlikumu Saeimas Juridiskais norādījis, ka šie jautājumi jārisina citā likumā.

Kā ziņots, šodien Saeimā otrajā lasījumā tiek skatīts ATR likumprojekts, kurš cita starpā paredz 119 pašvaldību vietā izveidot 40 pašvaldības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu