ZM aicina pārtikas ražotājus nodrošināt pirmās nepieciešamības pārtikas preču nepārtrauktu pieejamību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Zemkopības ministrija (ZM) saistībā ar jaunā koronavīrusa izplatīšanos nosūtījusi aicinājumu 25 pārtikas ražotājiem nodrošināt pirmās nepieciešamības pārtikas preču pieejamības nepārtrauktību, kā arī bez pamatojuma necelt tām cenas, aģentūru LETA informēja ZM.

ZM norāda, ka pēdējā laikā, izplatoties informācijai par saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu Eiropā, iedzīvotāji pastiprināti sākuši veidot pārtikas produktu, piemēram, konservu, graudaugu izstrādājumu un citu uzkrājumus. Tā rezultātā atsevišķās Latvijas mazumtirdzniecības vietās ir novērojams noteiktu pārtikas produktu trūkums. 

ZM vēstulē pauž aicinājumu pārtikas nozares uzņēmējiem pievērst pastiprinātu uzmanību pašreiz novērojamajām preču pieprasījuma izmaiņām un vajadzības gadījumā palielināt ražošanas apjomus attiecīgajām produktu grupām, lai spētu nodrošināt vajadzīgos piegādes apjomus primāri uz tirdzniecības vietām Latvijā.

Vēstule nosūtīta dažādiem pārtikas preču uzņēmumiem, kas Latvijas iedzīvotājiem nodrošina pirmās nepieciešamības preču pieejamību, tajā skaitā griķus, makaronus, zivju konservus, gaļas konservus un ūdeni.

Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts pauda, ka laikā, kad visā pasaulē ir novērojamas sabiedrības bažas par situāciju saistībā ar jaunā koronavīrusa saslimšanas gadījumu konstatēšanu vairākas pasaules valstīs, Latvijā ir svarīgi pievērst pastiprinātu uzmanību gan pirmās nepieciešamības pārtikas preču pieejamībai un to cenām mazumtirdzniecības vietās.

"Mēs aicinām uzņēmējus atbildīgi pieiet šai sensitīvajai situācijai, kā arī esam pārliecināti par to, ka Latvijas uzņēmēji rīkosies godprātīgi. Arī pirmās nepieciešamības preču tirgotāju pārstāvji šī gada 5.martā aizvadītajā sanāksmē norādīja, ka situāciju uztver ļoti nopietni un tai pieies ar vislielāko atbildību. Taču ne mazāk svarīga loma pārtikas cenām Latvijā ir arī ārējo faktoru ietekmei - piemēram, ja importa preču ražotāji palielinās sava ražotā produkta cenu, tad tas secīgi var atspoguļoties arī preču cenās Latvijas veikalu plauktos," norādīja Eglīts.

ZM vēstule ar aicinājumu nosūtīta 25 pārtikas nozares uzņēmumiem - "Dobeles dzirnavniekam", "Rīgas dzirnavniekam", "Dona", "Latvijas maizniekam", "Fazer Latvija", "Hanzas maiznīca", "Lāči", "Vecā maiznīca", "Lielezers", "Orkla Foods Latvija", "Rēzeknes gaļas kombināts", "Saldus gaļas kombināts", "GPU Nākotne", "Karavela",  "Putnu fabrika Ķekava", "Brīvais vilnis", "Gamma-A", "Cido grupa", "Venden", "Preiļu siers", "Rīgas piena kombināts", "Tukuma piens", "Smiltenes piens", "Talsu piensaimnieks" un "Balticovo".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu