Zviedrijā aiztur divus Krievijas pilsoņus par uzbrukumu čečenu blogerim (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Zviedrijā aizturēti divi Krievijas pilsoņi saistībā ar pagājušajā mēnesī Polijā notikušo uzbrukumu čečenu blogerim Tumso Abdurahmanovam, kurš ir ass Čečenijas autoritārā līdera Ramzana Kadorova kritiķis, sestdien vēsta Zviedrijas mediji.

Jēvles pilsētas tiesa piektdien noteica apcietinājumu Krievijas pilsonei, kas tiek turēta aizdomās par līdzdalību Abdurahmanova slepkavības mēģinājumā.

Tiesa iepriekš noteica apcietinājumu 29 gadus vecam krievam par slepkavības mēģinājumu

Abdurahmanovs pēc uzbrukuma publicēja video, kurā redzams asinīm nošķiests pievarētais uzbrucējs. Blogeris kadrā demonstrēja āmuru, ar kuru, kā skaidro Abdurahmanovs, uzbrucējs gribējis viņu nogalināt.

Zviedrijā bāzētā čečenu cilvēktiesību organizācija "Vayfond" uzbrukumu raksturoja kā "atentāta mēģinājumu".

Blogeris trimdā dzīvo jau piecus gadus. Čečeniju viņš pametis, jo tur viņu draudējuši nogalināt.

Abdurahmanova blogam tīmekļa vietnē "YouTube" ir 75 000 abonentu.

Plašāku starptautisku atpazīstamību Abdurahmanovs iemantoja šogad ar paziņojumu, ka janvāra beigās Lillē, Francijā, notikusī cita čečenu blogera Imrana Alijeva slepkavība arī bijis atentāts. To pastrādājis kāds čečens, kura vārdu Abdurahmanovs arī nosauca.

34 gadus vecais Abdurahmanovs pameta Čečeniju 2015.gadā. Viņš vispirms lūdza patvērumu Gruzijā, bet viņa lūgums tur tika noraidīts.

Viņš mēģinājis saņemt patvērumu Polijā, bet arī tur varasiestādes viņa lūgumu 2018.gadā noraidīja, ņemot vērā iespējamos drošības riskus valstij. Kopš tā laika viņš dzīvo Zviedrijā.

Draudi trimdā mītošo Kadirova varas oponentu drošībai pastiprinātas uzmanības lokā nonāca pēc bijušā čečenu lauka komandiera nogalināšanas 2019.gadā Berlīnes parkā un tam sekojušās Maskavas un Berlīnes attiecību saasināšanās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu