Otrais inficētais Latvijā atgriezies no Itālijas kalnu kūrorta (49)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Otrais ar "Covid-19" inficētais Latvijas iedzīvotājs ir sieviete, kura 7. martā atgriezusies Rīgā no Itālijas, šodien preses konferencē informēja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Sieviete no 29. februāra līdz 7. martam uzturējusies Itālijas kalnu kūrortā Červinjā netālu no Šveices robežas. Inficētā persona atgriezusies Rīgā 7. martā ar AirBaltic reisu no Milānas.

No lidostas uz mājām viņa braukusi ar personisko automašīnu. Pacientes ģimenē ir divi cilvēki.

NMPD saņēmis izsaukumu uz slimnieces mājām un veicis analīzes sestdien plkst. 19:30, šorīt no rīta diagnoze tikusi apstiprināta.

Patlaban paciente tikusi hospitalizēta.

Lidmašīnā kopumā bijuši 39 cilvēki, no kuriem 25 ir Latvijas iedzīvotāji.

Visiem Latvijas pasažieriem noteikta divu nedēļu karantīna mājas apstākļos.

Tiek pieļauts, ka starp šiem cilvēkiem varētu būt vēl citi inficēšanās gadījumi. Latvijas iestādes jau sazinājušās ar pārējo valstu atbildīgajiem dienestiem, informējot par šo gadījumu.

Perevoščikovs norādīja, ka no veselības nozares viedokļa ceļošanas ierobežojumi uz Itāliju būtu ļoti nepieciešami jau gaidāmajā skolēnu brīvlaikā.

Viņš atgādināja, ka jaunā koronavīrusa izraisītā slimību "Covid-19" ir risks arī bērnu veselībai. Lai gan līdzšinējā prakse liecina, ka bērni šo slimību pārslimo vieglā formā, viņi rada inficēšanās riskus gados vecākiem cilvēkiem, piemēram, vecvecākiem, kuriem slimības sekas var būt smagākas.

Eksperti uzskata, ka stingrāki ierobežojumi jānosaka ne tikai inficēšanās riska dēļ, bet arī tādēļ, ka Itālija pastiprinājusi drošības pasākumus valstī un karantīna skars aizvien jaunas pilsētas un teritorijas. Tas nozīmē, ka aizceļojušajiem var būt grūtības pēc tam no Itālijas izkļūt un atgriezties mājās.

Taujāts, vai nebūtu nepieciešams visu no Itālijas atbraukušo tūristu veselības stāvokli pārbaudīt jau lidostā, Perevoščikovs skaidroja, ka tādā gadījumā mediķiem analīzes šiem cilvēkiem būtu jāveic visas 14 dienas pēc kārtas.

Viņš norādīja, ka metode veikt veselības pārbaudi uz robežām pasaules līmenī nav sevi attaisnojusi un aicināja iedzīvotājus sekot līdzi savam veselības stāvoklim gan lidojuma laikā, gan pēc tam, jo pirmajā dienā pēc inficēšanās nekādu indikāciju var arī nebūt.

Ņemot vērā pašreizējo situāciju, SPKC ierosinājis tuvākajā laikā sasaukt Krīzes vadības padomes sēdi.

SPKC vēlreiz uzsver, ka Latvijas iedzīvotājiem jāaturas no braucieniem uz infekcijas skartajiem apgabaliem.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu