Dzīvnieku drošībai: neparastākās zvēru pārejas pasaulē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

Pieaugot cilvēku skaitam un izplešoties pilsētām, samazinās dzīvnieku dabiskā dzīves vide, turklāt to nereti šķērso lielceļi. Lai pasargātu dzīvniekus un arī pašus braucējus, daudzviet ir izveidotas speciālas zvēru pārejas. 

Savvaļas dzīvnieku pārejas ir cilvēku veidotas mākslīgas barjeras un ejas lielceļiem, dzelzceļiem, arī bīstamām elektrolīnijām un cauruļvadiem, kas ļauj zvēriem brīvi pārvietoties no viena lauka uz otru, neapdraudot savu vai šoferu dzīvību. Pasaulē pirmās pārejas parādījās pavisam nesen - 90. gadu beigās un 2000. gadu sākumā. 

Par dzīvnieku pārejām kā arhitektoniskiem risinājumiem 1991. gadā, kad ASV lielceļu malās tika notriekti reti un aizsargājami dzīvnieki, piemēram, baltastes brieži, Floridas panteras un pat Amerikas melnie lāči. Bieži vien lielceļu celtniecībā netiek piedomāts, kā šis ceļš ietekmēs dzīvnieku dabisko biotopu un vai tas netraucēs zvēriem atrast barību, jaunu mītni, partneri, tādējādi apdraudot zvēru izdzīvošanas spējas. Tāpat lielākie zvēri apdraud arī pašus braucējus - piemēram, Eiropā pirms mākslīgo barjeru uzcelšanas, 1996. gadā, tika uzskaitīti 507 000 notriekti zvēri un 300 cilvēki, kas gājuši bojā sadursmēs ar savvaļas dzīvniekiem uz ceļa. 

Mūsdienās daudzviet pasaulē ir radītas īpašas sienas ceļmalās, bet dzīvniekiem ceļa šķērsošanai ir izstrādātas īpašas dzīvnieku pārejas, kas ir ne tikai efektīvas, bet arī arhitektoniski nozīmīgi un neparasti objekti. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu