Turpmāk "Covid-19" pacienti ar vieglu saslimšanu ārstēsies mājās karantīnā (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ģimene. Ilustratīvs foto.
Ģimene. Ilustratīvs foto. Foto: WU HONG / EPA

Turpmāk jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" pacienti ar viegliem saslimšanas simptomiem ārstēsies mājās karantīnā, nevis visos gadījumos tiks nogādāti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes vai Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, šodien nolēmusi Valsts operatīvā medicīniskā komisija.

Kā informēja Veselības ministrijas (VM) preses sekretāre Anna Strapcāne, saskaņā ar minēto lēmumu, ja pacients ārstēsies mājās, ģimenes ārsts regulāri telefoniski sazināsies ar pacientu un uzraudzīs cilvēka veselības stāvokli. Lai pārbaudītu, vai cilvēks ir vesels, pēc pilnīgas slimības simptomu izzušanas personai tiks veiktas atkārtotas analīzes uz "Covid-19", sacīja Strapcāne.

"Covid-19" slimnieku ārstēšanās mājās nozīmēs lielāku ģimenes ārsta iesaisti. Ģimenes ārsti tiks informēti par konkrēto pacientu, un viņu pienākums būs regulāri ar saslimušo telefoniski sazināties, lai noskaidrotu personas veselības stāvokli. Ja tas pasliktināsies, ģimenes ārsts sazināsies ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) par personas pārvešanu uz slimnīcu.

Cik ilgi personai būs jāārstējas mājās, ir atkarīgs no slimības izpausmēm

 Brīdī, kad slimības simptomi pilnībā izzudīs, pie personas dosies ārstniecības persona, lai paņemtu atkārtotas analīzes uz "Covid-19".

VM un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti ir izstrādājuši arī rekomendācijas "Covid-19" pacientu ģimenes locekļiem un personām, kuras dzīvo vienā dzīvoklī vai mājā (mājsaimniecībā) ar konkrēto cilvēku. Ieteikumi lasāmi SPKC mājaslapā. 

Strapcāne piebilda, ka neatkarīgi no tā, vai persona, kurai apstiprināta "Covid-19" infekcija, atrodas slimnīcā vai mājās, personām, kuras dzīvo kopā ar slimnieku, tiek noteikta mājas karantīna jeb pašizolēšanās.

Ņemot vērā situācijas attīstību, VM atkārtoti aicina nedoties uz "Covid-19" skartajām valstīm, uz kurām attiecas īpaši piesardzības pasākumi, proti, Itāliju, Ķīnu, Irānu, Dienvidkoreju, Japānu un Singapūru, kā arī izvērtēt jebkura ceļojuma nepieciešamību.

"Covid-19" dēļ mājas karantīna Latvijā noteikta vairāk nekā 160 cilvēkiem. SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs stāstīja, ka lielākoties šie cilvēki ir infekcijas skarto lidmašīnu pasažieri.

Latvijā līdz šim apstiprināti seši saslimšanas gadījumi ar "Covid-19", no tiem pēdējie pieci ir vienas grupas tūristi, kuri inficējušies Itālijā.

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra, ka pēdējie pieci gadījumi saistīti ar ceļojumu uz kūrortu Červinjā, kas atrodas Itālijas ziemeļos netālu no Šveices robežas. Visi pieci saslimušie 7.martā atgriezušies no Itālijas ar "airBaltic" reisu "BT-630" no Milānas.

Perevoščikovs uzsvēra, ka šīs personas inficējās nevis lidmašīnā, bet gan Itālijas ziemeļos. Tāpat viņš atgādināja, ka jau svētdien SPKC sazinājās ar visiem lidmašīnas pasažieriem un brīdināja par mājas karantīnas nepieciešamību.

Kopumā infekcijas skartajā "airBaltic" reisā bijuši 39 pasažieri, tostarp 25 no Latvijas. 

Līdz šim visiem Latvijā reģistrētajiem "Covid-19" pacientiem slimība norit vieglā formā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu