Nolaupīšana un despotisms: tiesā izskan liecības par represijām Dubaijas emīra ģimenē (3)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Dubaijas emīrs nolaupīja un turēja ieslodzītas savas divas pieaugušās meitas, kā arī draudēja vienai no savām sievām, kad viņa pret to atļāvās iebilst, liecina pagājušonedēļ publiskoti Lielbritānijas tiesas dokumenti.

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) premjerministrs un Dubaijas emīrs Mohammeds bin Rašids al-Maktums nonāca Rietumu mediju uzmanības lokā 2018.gada beigās. Tad atklātībā nonāca informācija, ka divas viņa meitas - princese Latifa un princese Šamsa - centušās aizbēgt no Dubaijas, taču tikušas notvertas un ar varu atvestas atpakaļ.

Vairākus mēnešus pēc tam uz Lielbritāniju ar diviem maziem bērniem izdevās aizbēgt Jordānijas princesei Hajai, kura ir viena no al-Maktuma sievām.

Foto: Reuters/ScanPix

Lai arī apsūdzības draudos, nolaupīšanā un nelikumīgā ieslodzīšanā bija izskanējušas presē, līdz šim tās nebija apstiprinātas tiesā, vēsta "The New York Times".

Princese Haja Lielbritānijā ierosināja lietu par bērnu aizbildniecību. Diez vai šeiham Mohammedam šī tiesvedība sagādās juridiskas sekas, taču viņa reputāciju būs grūti atmazgāt no publiski izskanējušajām apsūdzībām.

Lieta balstījās uz četru liecinieku mutiskām liecībām, princeses Latifas 2018.gadā pirms bēgšanas mēģinājuma uzņemtu video un dokumentiem saistībā ar princeses Šamsas pazušanu no Lielbritānijas 2000.gadā. Lielbritānijas Augstākās tiesas ģimenes lietu nodaļas tiesnesis Endrū Makfārleins lēma par labu princesei Hajai.

Tas, kā Dubaijas emīrs izturas pret savām meitām, ir "ļoti nopietni", sacīja tiesnesis. Iespējams, ka turpmākajā lietas attīstības gaitā tiks atrasti pierādījumi, ka pārkāpts krimināllikums un cilvēktiesību normas, viņš piebilda.

Princese Latifa 2018.gadā publiskoja video, kurā apsūdzīja tēvu princeses Šamsas nolaupīšanā 2000.gadā. Viņa apgalvo, ka māsa kopš tā laika tiekot turēta ieslodzīta un sazāļota.

Pagājušonedēļ publicētajos lietas materiālos Šamsas pazušana aprakstīta sīkāk. Tajos aprakstīts, kā 2000.gada augustā viņu Kembridžā esot sagūstījuši bruņoti vīrieši, aizveduši uz al-Maktuma māju Ņūmārketā un ar helikopteru aizveduši uz Franciju, bet no turienes ar privāto lidmašīnu sievieti pret viņas gribu nogādājuši Dubaijā.

"Man nav laika visu sīki apakstīt. Mani visu laiku novēro, tāpēc uzreiz ķeršos pie lietas," teikts princeses Šamsas vēstulē juristam, no kura viņa cerēja iegūt informāciju par iespējām atgriezties Lielbritānijā. 

Princese Haja
Princese Haja Foto: Reuters/ScanPix

"Mans tēvs mani noķēra," uzsvērts vēstulē, uz ko atsaucas tiesa. "Viņš atsūtīja četrus arābu vīriešus, lai tie mani sagūsta. Viņiem bija ieroči, un viņi man draudēja."

Vīrieši esot viņai divas reizes injicējuši kādu vielu, kā arī iebarojuši apmēram sauju tablešu, norādīts vēstulē. Taču britu tiesnesis sacīja, ka šiem apgalvojumiem trūkstot pierādījumu; zināms vien tas, ka nolaupīšanas brīdī Šamsa esot uzvedusies kā piedzērusies.

Pēc atgriešanās Dubaijā viņa tika ieslodzīta.

Britu policija sāka izmeklēšanu par Šamsas nolaupīšanu, taču tā tika izbeigta, kad Dubaija noraidīja izmeklētāju prasību ļaut viņiem nopratināt princesi.

2018.gadā uzņemtajā video Latifa sacīja, ka jau 2002.gadā esot mēģinājusi aizbēgt uz Omānu, jo viņu esot biedējis tas, kas notika ar māsu. Pēc pirmā neveiksmīgā bēgšanas mēģinājuma Latifa esot tikusi ieslodzīta un regulāri sista vairāk nekā trīs gadu garumā.

Latifa video skaidroja, ka viņas dzīve Dubaijā tiekot visdažādākajos veidos ierobežota un viņa nepārtraukti tiekot uzmanīta. Viņai esot aizliegts studēt ārvalstīs vai izbraukt ārpus Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE). Princese vairākus gadus plānoja nākamo bēgšanu. 2018.gadā viņa to mēģināja īstenot ar draudzenes-somietes un bijušā franču spiega palīdzību. Arī toreiz bēgšanas mēģinājums izgāzās.

Dubaijas princese Latifa kopš tā laika nav redzēta sabiedrībā; vienīgais izņēmums bija fotogrāfija no bijušās Īrijas prezidentes un ANO augstās komisāres cilvēktiesību jautājumos Mērijas Robinsones vizītes Dubaijā. Robinsone tur bija ieradusies pēc Dubaijas emīra ģimenes uzaicinājuma.

Ģimene tolaik apgalvoja, ka Latifai esot psihiskas problēmas, kas tiekot risinātas mājās.

Šeihs Mohammeds neieradās Lielbritānijas tiesā un neapstrīdēja, ka licis atvest savas meitas atpakaļ uz Dubaiju. Taču savos komentāros viņš katru no šiem gadījumiem pozicionēja kā mēģinājumu viņas pasargāt.

Tiesas dokumentos norādīts, ka princese Haja esot uzaicinājusi Robinsoni apciemot Latifu 2018.gada decembrī. Šis solis drīzāk iedragāja Robinsones reputāciju, nekā pārliecināja pasauli, ka Latifai pēc neveiksmīgā bēgšanas mēģinājuma viss kārtībā.

Princese Haja britu tiesai norādīja, ka jau tolaik viņai radušās šaubas par vīra izturēšanos pret savu meitu. Emīrs esot viņai stāstījis, ka Latifa "ir nestabila un ka viņai ir bipolārie traucējumi".

Princese Haja palūdza kādam uzticamam ārstam izmeklēt Latifu. Viņš secināja, ka Latifai neesot nekādu psihisku traucējumu. Kad princese Haja apciemoja Latifu apsargātā mājā, kas "atgādināja cietumu", viņa esot metusies tēva sievai ap kaklu un raudājusi.

Princese Haja atzinusies dēkā ar britu miesassargu, un viņas laulību ar al-Maktumu vēl vairāk iedragāja jautājumi par viņa izturēšanos pret meitu. Tika atlaisti Hajas uzticamie darbinieki, un valdības iestādes sāka izmeklēt viņas personīgos tēriņus. Nebrīdinot sievu, šeihs 2019.gada februārī vienpusēji šķīra laulību.

Viņas guļamistabā pēc tam sākušas parādīties zīmītes ar draudiem atņemt viņai bērnus. Princese Haja divreiz esot uz savas gultas atradusi noliktu ieroci.

2019.gada aprīlī princese Haja devās uz Lielbritāniju, taču draudi turpinājās.

Princese Haja tiesai pauda bažas par al-Maktuma plāniem izprecināt viņu 12 gadus veco meitu Džalilu 34 gadus vecajam Saūda Arābijas kroņprincim Mohamadam bin Salmanam. Tiesa nevarēja gūt apstiprinājumu šim apgalvojumam.

Tiesnesis Makfārleins norādīja, ka tiesa abus al-Maktuma un princeses Hajas bērnus uzskata par apdraudētiem. Tiesa izdevusi aizsardzības orderi, kas aizliedz apprecināt Džalilu.

Šeihs Mohammeds, kā arī Dubaijas un AAE valdības tiesai apstiprinājušas, ka ievēros tās lēmumu. Al-Maktums piekritis tam, ka bērni dzīvos Lielbritānijā ar māti, un tagad cenšas tikai nodibināt iespēju ar viņiem nepastarpināti sazināties.

Tiesnesis izteica "pateicību" par pretimnākšanu, taču norādīja: "Esmu secinājis, ka šie instrumenti tomēr nenodrošina bērniem pietiekamu aizsardzību pret nolaupīšanas risku Anglijā un Velsā."

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu