Šteinbuka: Latvijas ekonomikas izaugsme jaunā koronavīrusa izplatības dēļ sabremzēsies (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas ekonomikas izaugsme jaunā koronavīrusa  "Covid-19" izplatības dēļ sabremzēsies, otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka.

"Latvija ir daļa no pasaules, līdz ar to mēs noteikti izjutīsim koronavīrusa ietekmi gan tiešā, gan netiešā veidā," teica Šteinbuka.

Tostarp viņa minēja, ka apdraudētā patēriņa dēļ Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognoze kļūs piesardzīgāka. "Mēs jau februārī prognozējām, ka izaugsme nebūs strauja. (...) Pieaugums tika prognozēts 2,2%, taču tagad es teiktu, ka labākajā gadījumā izaugsme būs pie 1,5%," sacīja Šteinbuka. 

Viņa atzīmēja, ka šobrīd pasaulē novērots gan straujš naftas cenu, gan arī akciju cenu kritums, apliecinot, ka investori nesagaida nozīmīgu patēriņu. Tādējādi tas var ietekmēt arī Latvijas ekonomiku, bet pagaidām nav iespējams prognozēt, cik lielā mērā.

"Es negribētu baidīt iedzīvotājus, jo cenas vienmēr piedzīvo svārstības - mums jāskatās uz cenām nevis dienas vai nedēļas laikā, bet vismaz gada laikā," pauda Šteinbuka.

Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja norādīja, ka zaudējumus koronavīrusa izplatības dēļ cietīs, piemēram, viesnīcas, kā arī pasažieru pārvadātāji un aviokompānijas, tostarp Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic".

Tāpat Šteinbuka informēja, ka ceturtdien, 12.martā, paredzēta Fiskālās disciplīnas padomes sēde, kurā plānots apspriest esošos situāciju.

Vienlaikus, atsaucoties uz kāda Singapūras pētnieka pausto, Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja minēja, ka mazai ekonomikai, kāda ir Latvija, ir daudz vieglāk apkarot gan vīrusa sekas, gan arī paniku, kas ar to saistīta.

Jau vēstīts, ka Latvijā pirmais "Covid-19" gadījums tika reģistrēts 2.martā, savukārt līdz šim kopumā saslimšana ar jauno konoravīrusu apstiprināta kopumā sešiem cilvēkiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu