Armiju patlaban nav plānots iesaistīt pasākumos pret "Covid-19" izplatību (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Nacionālos bruņotos spēkus (NBS) patlaban nav plānots iesaistīt pasākumos pret jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību, pastāstīja Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins.

Atbilstoši Civilās aizsardzības plānā noteiktajam armijas iesaiste šādos gadījumos varētu notikt tikai pēc atsevišķa valdības lēmuma. Šāds ierosinājums valdībā patlaban nav bijis.

Galkins arī apliecināja, ka armijā tāpat kā citās valsts struktūrās ievēro pastiprinātus dezinfekcijas pasākumus, lai mazinātu riskus vīrusa izplatībai. Atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) rekomendācijām karavīriem, piemēram, ir nodrošināti dezinfekcijas šķidrumi roku mazgāšanai.

Aģentūra LETA pārliecinājās, ka pastāv atsevišķi Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka kārtību, kādā NBS piedalās avārijas, ugunsdzēsības un glābšanas darbos, kā arī neatliekamos ārkārtējo situāciju izraisījušo notikumu seku likvidēšanas pasākumos. Tie paredz, ka NBS var iesaistīt palīdzības sniegšanā civilajām institūcijām, ja notikusi masveida saslimšana ar infekcijas slimībām un nepieciešama karantīnas pasākumu nodrošināšana.

Tāpat šie noteikumi paredz, ka NBS iesaistīšanu neatliekamo pasākumu veikšanā - palīdzības sniegšanā civilās aizsardzības sistēmai var pieprasīt Ministru kabinets pēc Krīzes vadības padomes priekšlikuma - ja ārkārtējā situācija izsludināta visā valsts teritorijā vai nozīmīgā tās daļā.

Tāpat armijas iesaistīšanu var pieprasīt valsts operatīvā medicīniskā komisija, ja izsludināta ārkārtas medicīniskā un ārkārtas sabiedrības veselības situācija.

Jau ziņots, ka Latvijā jaunā koronavīrusa izraisītā slimība "Covid-19" atklāta vēl diviem cilvēkiem, kuri nesen atgriezušies no ceļojuma Itālijā, tādējādi kopējais saslimšanas gadījumu skats sasniedzis astoņus, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Latvijā īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums -, ir jāzvana uz 113. Pie personām ieradīsies ārstniecības personas, kas paņems analīžu materiālu laboratoriskai pārbaudei vai arī nogādās pacientu tuvākajā slimnīcā, kur tiks noņemti analīžu paraugi. Ja personai būs smagas elpceļu infekcijas pazīmes, tostarp apgrūtināta elpošana, personu nogādās stacionārā.

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un SPKC. Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā.

Tikmēr, lai pastiprinātu pasākumus pret jaunā koronavīrusa izplatību, Lietuvas lidostās un Klaipēdas jūras ostā no 2.marta sākuši dežurēt Lietuvas Bruņoto spēku Mierlaika operāciju spēku karavīri, paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Tā norādījusi, ka militārpersonas veiks kontroli, konsultēs cilvēkus, kuri atgriežas no vīrusa skartajām teritorijām, vāks informāciju, kā arī palīdzēs Nacionālajam sabiedrības veselības centram īstenot izolācijas pasākumus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu