Komodo varāna mātīte bez tēviņa dalības pasaulē laidusi trīs mazuļus (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Komodo pūķis. Ilustratīvs attēls
Komodo pūķis. Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Komodo varāna mātīte Čārlija ASV zoodārzā pierādījusi sevi kā stipru un neatkarīgu “sievieti”, pasaulē bez tēviņa dalības laižot trīs mazuļus.

Lai arī Čārlija un tās potenciālais partneris Kadals tika savesti kopā cerībā uz pēcnācēju radīšanu, viņa trīs brāļus – Iniksu, Džasperu un Flintu – radījusi pašas spēkiem. Šādu fenomenu dēvē par partenoģenēzi.

Kā vēstīts vietnē “Scientific American”, šāds fenomens mugurkaulnieku vidū ir ārkārtīgi reta parādība: vien 70 mugurkaulnieku sugas to spēj izdarīt, kas ir tikai 0,1% no visiem mugurkaulniekiem.

Mazuļi pasaulē nāca jau augustā, tomēr zoodārza darbinieki līdz šim nebija pārliecināti, vai tie radušies pēc tam, kad Kadals apaugļoja mātīti. Tāpēc tika veikts DNS tests.

“Kadal, tu neesi tēvs,” rakstīts zoodārza “Facebook” lapā.

Komodo varāni ir evolucionējuši, lai varētu vairoties gan seksuālā, gan partenoģenēzes ceļā, tāpēc ka savvaļā tie parasti dzīvo izolēti un kļūst vardarbīgi, ja tiem tuvojas.

Partenoģenēze norisinās, kad cita olšūna, nevis sperma apaugļo olšūnu. Bioloģisko procesu, kad veidojas olšūna, sauc par ooģenēzi. Pirmais novērotais partenoģenēzes gadījums starp Komodo varāniem norisinājās 2006. gadā.

“Mēs esam ļoti sajūsmināti, ka varam piedalīties un pieredzēt šo brīnumaino notikumu,” rakstīts zoodārza preses relīzē.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu