EK nāk klajā ar jaunu industriālo stratēģiju, kurai jāveicina Eiropas konkurētspēja

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Fabrikas dūmeņi. Ilustratīvs foto.
Fabrikas dūmeņi. Ilustratīvs foto. Foto: VINCENT WEST / REUTERS

Eiropas Komisija (EK) nākusi klajā ar jaunu industriālo stratēģiju, ar kuru iecerēts veicināt Eiropas konkurētspēju un stratēģisko neatkarību "laikā, kad notiek ģeopolitiskas pārmaiņas un pieaug globālā konkurence", informēja EK pārstāvniecības Latvijā.

Iniciatīvu paketē izklāstīta jauna pieeja Eiropas industriālajai politikai un noteikts, kā rīkoties, lai atbalstītu Eiropas rūpniecības dalībniekus, tai skaitā lielus un mazus uzņēmumus, kā arī inovatīvus jaunuzņēmumus, pētniecības centrus, pakalpojumu sniedzējus, piegādātājus un sociālos partnerus.

Maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) paredzētās stratēģijas mērķis ir samazināt birokrātiju un palīdzēt daudzajiem Eiropas MVU veikt uzņēmējdarbību visā vienotajā tirgū un ārpus tā, piekļūt finansējumam. Iniciatīvās ietverti arī konkrēti pasākumi, ar kuriem novērst šķēršļus vienotajā tirgū.

EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena norādīja, ka Eiropas rūpniecība ir Eiropas izaugsmes un labklājības dzinulis. Viņasprāt, tas darbojas vislabāk, "kad izmanto to, kas dod tam spēku, proti, tie ir cilvēki un viņu idejas, talanti, daudzveidība un uzņēmējdarbības gars".

"Šis process ir īpaši svarīgs šobrīd, jo Eiropā notiek vērienīga zaļā un digitālā pārkārtošana, kurā jāņem vērā mainīgi un neparedzami notikumi. Eiropas rūpniecībai ir viss nepieciešamais, lai uzņemtos vadību, un mēs darīsim visu, lai to atbalstītu," akcentēja fon der Leiena.

Savukārt Iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons uzsvēra, ka Eiropai ir visspēcīgākā rūpniecība pasaulē - gan lieli, gan mazi uzņēmumi nodrošina darbu, labklājību un stratēģisku neatkarību. "Lai pārvaldītu zaļo un digitālo pārkārtošanu un novērstu atkarības no ārējiem faktoriem jaunā ģeopolitiskā kontekstā, ir vajadzīgas radikālas izmaiņas, un tās ir jāsāk tagad," norādīja komisārs.

Lai saglabātu Eiropas vadošo lomu rūpniecībā, jauna industriālā stratēģija palīdzēs īstenot trīs galvenās prioritātes: saglabāt Eiropas rūpniecības globālo konkurētspēju un vienlīdzīgus konkurences apstākļus gan pašu mājās, gan pasaulē, padarīt Eiropu klimatneitrālu līdz 2050.gadam un veidot Eiropas digitālo nākotni, skaidroja EK pārstāvniecības Latvijā.

Papildus visaptverošiem pasākumiem, EK sistemātiski analizēs dažādu industriālo ekosistēmu riskus un vajadzības. Šo analīžu veikšanā EK cieši sadarbosies ar iekļaujošu un atvērtu Industriālo forumu, kas tiks izveidots septembrī. Tajā būs pārstāvētas rūpniecības nozares, arī MVU, lielie uzņēmumi, sociālie parteri, pētnieki, kā arī dalībvalstis un Eiropas Savienības (ES) iestādes.

Eiropas rūpniecība ir pasaules līdere daudzās nozarēs, veidojot 20% no ES kopējās pievienotās vērtības un nodrošinot darbavietas 35 miljoniem cilvēku ES.

Eiropadome 2019.gada martā aicināja izstrādāt visaptverošu un ilgtermiņa ES industriālās politikas stratēģiju kopā ar integrētu pieeju dziļākam un spēcīgākam vienotajam tirgum.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu