EP: Labāk nevienoties par ES daudzgadu budžetu, nekā vienoties par sliktu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Evija Trifanova/LETA

Labāk nemaz nevienoties par nākamo Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu no 2021.gada līdz 2027.gadam, nekā vienoties par sliktu risinājumu, šādu nostāju pauduši Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš aģentūru LETA informēja, ka EP deputāti pauduši nožēlu, ka dalībvalstis nav gatavas nodrošināt ES ar resursiem, kas vajadzīgi, lai tā veiktu savus uzdevumus.

"Labāk nevienoties nemaz, nekā vienoties par sliktu risinājumu," izteikušies EP deputāti, runājot debatēs par februāra beigās notikušo ES ārkārtas samitu, kurā dalībvalstis nespēja vienoties par kopēju nostāju attiecībā uz nākamo ES daudzgadu budžetu.

Pēc Krastiņa stāstītā, EP deputāti mudināja Eiropas Komisiju (EK) izstrādāt ārkārtas rīcības plānu, ņemot vērā paredzamo kavēšanos ar daudzgadu budžeta pieņemšanu, lai aizsargātu ES atbalsta saņēmējus, piemēram, lauksaimniekus, pilsētas, reģionus, studentus, pētniekus, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas visā Eiropā, no problēmām, ko varētu radīt līdzekļu plūsmas pārtrūkšana.

Pēc tam, kad Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels plenārsēdē atzina 20. un 21.februāra samitu par neveiksmīgu, deputāti kritizēja priekšlikumu, kas bija uz dalībvalstu sarunu galda, sakot, ka šāda priekšlikuma pieņemšana padarītu ES "nenozīmīgu".

EP deputāti priekšlikumu nodēvēja par "skandalozu", ņemot vērā pašreizējo krīzi uz Grieķijas robežas un jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 radīto ārkārtas stāvokli, jo viens no Mišela priekšlikumiem bija arī samazināt atbalstu migrācijai un zinātnei.

LETA jau vēstīja, ka šā gada 21.februārī Eiropas Savienības (ES) samits par bloka budžetu nākamajiem septiņiem gadiem beidzās ar strupceļu, 27 dalībvalstīm nespējot rast kopīgu pamatu, pavēstīja līderi.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) aģentūrai LETA skaidroja, ka Eiropadomē notiekošo sarunu laikā vēl nav panākta vienošanās par to, cik lielam ir jābūt ES nākamajam daudzgadu budžetam.

Kariņš atzina, ka gribētu, lai pēc iespējas agrāk tiktu gūta skaidrība par ES budžeta programmām, kuru līdzekļus izmantot Latvijas tautsaimniecībā. Pirms ir panākta vienošanās, ir grūti konkrēti izplānot līdzekļu ieguldīšanu, norādīja Ministru prezidents.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu