Tiešraide: Kad Latvijā izjutīsim būtisku degvielas cenu kritumu? (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Ceturtdien, 12. martā, plkst. 10:15 TVNET studijā raidījuma «Pasaule kabatā» tiešraidē norisināsies ekspertu diskusija par pašreizējo situāciju pasaules naftas tirgos. 

Piektdien, 6. martā, OPEC+ formāta valstis tā arī nespēja panākt vienošanos par naftas ražošanas samazinājumiem, lai palīdzētu šā produkta cenām atgūties no koronavīrusa izraisītā pieprasījuma zuduma. Vienlaikus OPEC+ valstis nav panākušas vienošanos par pagaidām spēkā esošo ierobežojumu samazinājumu. Tas savukārt nozīmē, ka pēc 1. marta šīs valstis varēs neierobežoti palielināt naftas ieguves apjomus.

Abi fiasko ir saistīti ar Krievijas pretestību, kura ir izvēlējusies pretoties Saūda Arābijas un tās sabiedroto valstu iepriekš uzņemtajam cenu regulācijas kursam. Pati Saūda Arābija jau ir paspējusi samazināt tās ražotās naftas produkcijas cenas un paziņot, ka, sākot ar 1. martu, naftas ieguves apjomi tiks palielināti.

Šie notikumi pirmdien izraisīja straujāko naftas cenu kritumu vienas dienas ietvaros kopš 1991. gada. Naftas cena šajā dienā sasniedza aptuveni 30 dolārus par barelu.

Kas īsti izraisīja šo OPEC+ valstu šķelšanos? Kā tas īsti varētu ietekmēt degvielas cenas patērētājiem visā pasaulē? Kad mēs varētu sagaidīt šo svārstību ietekmi uz cenām benzīntankos? Kāpēc mums Latvijā tik bieži liekas, ka globālās tirgus svārstības neko nemaina?

Par šiem un citiem saistītajiem jautājumiem kopā ar ekspertiem - 1) SEB bankas ekonomistu Daini Gašpuiti un 2) bankas «Luminor» galveno ekonomistu Pēteri Strautiņu spriedīsim raidījumā.

Ja jums ir jautājumi, ko jūs gribētu uzdot diskusijas dalībniekiem, aicinām tos sūtīt uz toms.ratfelders@co.tvnet.lv

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu