"Braucam mājās!" Pēdējie tūristi steidz pamest Itāliju (3)

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas lielākais "Covid-19" perēklis Itālija ieviesis stingrus ierobežojumus, lai apturētu slimības straujo izplatību. Valsti pamet pēdējie tur palikušie tūristi; daudzi no viņiem ir neziņā, vai un cik drīz varēs atgriezties mājās.

Vienīgie tūristi pie Florences katedrāles ir kāds ar koferiem apkrāvies pāris, kas steidz pamest Itāliju.

"Viss ir ciet. Mēs braucam mājās!" aģentūras AFP žurnālistiem saka 32 gadus vecais vācietis Alekss Gross, kamēr viņa draudzene bažīgi telefonā pēta jaunākās ziņas par koronavīrusu. "Tas ir, ja vien mūsu lidojumu neatcels."

Liela daļa tūristu aizbrauca jau februārī, kad Itālijā sākās "Covid-19" uzliesmojums. Līdz šim Itālijā inficējušies vairāk nekā 10 000 cilvēku, no kuriem miruši 631. Slimība vissmagāk skārusi valsts ziemeļus.

Atlikušajiem tūristiem jāizvēlas starp diviem variantiem: palikt viesnīcā, pārtiekot no minibārā atrodamajiem produktiem, vai arī doties mājās.

"Mums atcelti vairāk neka 90% rezervāciju. Pat tās, kas bija uz jūniju," saka Florences viesnīcas vadītāja Nikola, kura nevēlējās nosaukt savu uzvārdu. "Tomēr, ja vīrusa situācija līdz tam laikam nebūs atrisināta, tukšas istabas būs mūsu mazākā problēma."

Itālijas valdība slēgusi visus muzejus un tūrisma objektus, kā arī likusi restorāniem un bāriem saīsināt darba laiku līdz plkst.18.00. Slēgti arī visi slēpošanas kūrorti.

Aizliegti publiski pulcēšanās pasākumi, tai skaitā sporta sacensības. Vienīgi tās sporta sacensības, kuras rīko starptautiskas organizācijas, drīkstēs norisināties, bet bez skatītāju klātbūtnes.

Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte mudina cilvēkus palikt mājās un bez vajadzības nestaigāt apkārt līdz 3.aprīlim.

"Dīvains klusums"

Vairākas aviokompānijas pārtraukušas lidojumus uz Itāliju. To vidū ir "Air France", "Air Canada", "Ryanair", "Easyjet" un "British Airways". Dažas valstis noteikušas ceļošanas ierobežojumus.

"Es nezinu, vai mēs vispār varēsim tikt prom no Milānas. Tāds iespaids, ka neviens īsti nezina, kas notiek," saka amerikānis Niks Manadžs, klīstot pa pilsētas centrālo dzelzceļa staciju.

Tūristi pazuduši no Svētā Pētera laukuma Vatikānā, Spāņu kāpnēm Romā, Venēcijas kanāliem un Pompejiem.

48 gadus vecais Florences smaržu veikaliņa īpašnieks Stefano Rudžiero stāsta, ka uzņēmums darbojoties jau kopš 1911.gada, taču "ielas nekad vēl nav bijušas tik tukšas".

"Pat pēc briesmīgajiem 1966.gada plūdiem, kad visur bija dubļi un postaža, ārā bija vairāk cilvēku," viņš uzsver. "Dīvains klusums."

Itālijas viesnīcu asociācija "Federalberghi" norāda, ka rezervāciju apjoms visā valstī krities par vismaz 80%. Prognozētie zaudējumi - 2,5 miljardi eiro.

Tajos nav iekļauti zaudējumi pārējos tūrisma "barotajos" sektoros, sākot ar transportu un beidzot ar restorāniem un veikaliem.

Tūrisma sektorā strādā apmērā viens miljons cilvēku. Viņi baidās palikt bez darba.

Nāksies kaut ko upurēt kopēja labuma vārdā

Itālijas valdība solījusi "Covid-19" krīzes ekonomisko seku mīkstināšanā ieguldīt 7,5 miljardus eiro. Ekonomikas ministrija norāda, ka šī summa varētu pieaugt līdz desmit miljardiem eiro vai varbūt pat vēl vairāk.

Itāļi pie televizoru ekrāniem vēroja premjerministra Džuzepes Kontes uzrunu, kurā viņš uzsvēra - būs jānes lieli upuri, lai ierobežotu slimības izplatību un nodrošinātu efektīvu veselības sistēmas darbību.

Viesnīcas vadītāja Nikola norāda, ka viesnīcu sektorā upuri visdrīzāk būs liela daļa mazo viesnīcu, kuras nāksies uz laiku slēgt. "Taču daļa lielāko viesnīcu, piemēram, mūsējā, varētu saņemt rīkojumu, ka jāpaliek atvērtām, lai vajadzības gadījumā tās varētu pārveidot par pagaidu slimnīcām," viņa uzskata.

52 gadus vecajam Agostino Ferraram jau 28 gadus pieder "Spada" restorāns Florences centrā. Viņš stāsta, ka koronavīrusa uzliesmojuma dēļ viņam daļu darbinieku nācies nosūtīt piespiedu atvaļinājumā, jo ievērojami sarucis apmeklētāju skaits. Kādreiz dienā tika apkalpoti vidēji 140 galdiņi, bet tagad - tikai apmēram 20.

"Neko tādu neesmu pieredzējis," viņš saka. "Bet es esmu optimistiski noskaņots, jo cilvēki ātri aizmirst briesmīgas lietas."

"Es ceru, ka mēs izturēsim un pēc dažām nedēļām vai mēnešiem cilvēki sāks atgriezties Itālijā. Vēl lielākā skaitā nekā iepriekš," piebilst Ferrara.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu