Verpakovskis: Latvijas futbolisti tagad saņems tirgus cenām atbilstošu algu (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Māris Verpakovskis
Māris Verpakovskis Foto: Edijs Pālens/LETA

2020. gada "Optibet" futbola virslīgā, saistībā ar izmaiņām leģionāru limitā, Latvijas futbolisti pašmāju komandās vairs nesaņems pārmērīgi lielas algas, kas neatbilstu tirgus cenai, sarunā ar TVNET sacīja RFS kluba ģenerāldirektors Māris Verpakovskis.

TVNET: Piektdien startēs 2020. gada "Optibet" futbola virslīgas sezona. Ko tu gaidi visvairāk - pašu sezonas startu, tieši RFS spēles? 

Māris Verpakovskis: Ir dalītas sajūtas. Vienmēr ar nepacietību gaidu sezonu. Gribas, lai tā ātrāk sākas. Gribas redzēt, kā veiksies komandai, kā esmu nokomplektējis sastāvu, kā treneris ir sagatavojis spēlētājus. Un gribas redzēt, kā izskatīsies pretinieki. Kurš no spēlētājiem būs sezonas pārsteigums un kurš sagādās vilšanos. Gaidāmi daudzi interesanti momenti. Tas ir tāds emociju kopums, kaut ko vienu izdalīt ir grūti.

TVNET: Kā kopumā vērtē RFS komandas sastāva komplektāciju?

Māris Verpakovskis: Šogad komplektējām komandu mazliet citādi nekā pērn. Pagājušajā gadā primārais bija čempionu tituls, tāpēc atbilstoši šim mērķim komplektējām komandu. Šogad pamainījām konceptu. Šogad galvenais mērķis ir iekļūt Eirokausos. Samazināts komandas spēlētāju vidējais vecums, lai varbūt iespēlētu arī kādu jauno spēlētāju. Lai būtu iespējams sezonas gaitā varbūt veikt kādu transfēru. Pagājušajā gadā spēlētāju vidējais vecums bija diezgan liels, principā nevienu jaunu perspektīvu spēlētāju neiespēlējām.

Tāpēc tas izaicinājums šogad bija lielāks, jo atrast jaunus perspektīvus spēlētājus, kurus varētu pārdot, ir grūtāk, nekā atrast pieredzējušākus, dārgākus un jau pārbaudītus spēlētājus. Redzēsim. Grūti pateikt, kā tas mums ir vai nav izdevies. To parādīs sezona. Šobrīd esam apmierināti, bet visu parādīs rezultāts.

TVNET: Kuri ir tie Latvijas futbolisti, kurus gribējāt piesaistīt komandai, bet neizdevās?

Māris Verpakovskis: Uzturēju kontaktus ar Jāni Ikaunieku. Gribējās ar viņu pastiprināt sastāvu. Neslēpšu, ka mums gribējās Vitāliju Jagodinski paturēt komandā, bet viņš deva priekšroku Valmieras piedāvājumam. Vairāk laikam nevienu, šie bija divi spēlētāji. Jā, noteikti gribējās saglabāt komandā arī Dāvi Ikaunieku, bet viņam uzreiz bija piedāvājums spēlēt Čehijā. Tur bija skaidrs, nekādas cerības nelolojām. Ar Jāni gan uzturējām kontaktu. Ja viņam Norvēģijā kaut kas nesanāktu, neizdotos parakstīt līgumu, visticamāk, viņš būtu pie mums.

TVNET: Gan tu pirmīt mūsu sarunā to minēji, gan preses konferencē RFS galvenais treneris Viktors Morozs izteicās, ka komandas mērķis šosezon ir iekļūt Eirokausos. Kā tad ar virslīgas čempionu titulu?

Māris Verpakovskis: Negribam skaļi bļaut, ka tas ir mūsu galvenais mērķis - cīnīties par čempionu titulu. Protams, kluba vadības pārstāvji, spēlētāji un treneri ir ambiciozi. Noteikti neviens neatmet domu par čempionu titulu. Skaidrs, ka darīsim visu, lai cīnītos par titulu. Skatīsimies, kāda būs čempionāta pirmā daļa. Ja  redzēsim, ka varam reāli pacīnīties ar bagātīgi nokomplektēto "Riga FC", tad pieļauju iespēju, ka vasarā mēs izdarīsim kādas korekcijas un varbūt vēl pastiprināsimies ar kādu spēlētāju, kurš mums varēs palīdzēt cīņā par titulu.

Noteikti nav tā, ka mēs galīgi atmetam cerības, bet labi saprotam, ka objektīvu iemeslu dēļ šogad šis sastāvs varbūt nebūs tik stiprs, lai mēs skaļi kliegtu par čempionu titulu.

TVNET: "Riga FC" divus gadus pēc kārtas kļuvusi par Latvijas čempioni. Arī šogad bagātīgi tiek komplektēts sastāvs. Vai varam jau sākt salīdzināt ar Rīgas "Skonto" dominances laikiem?

Piebilde: pēc "Transfermarkt" datiem "Riga FC" spēlētāju kopējā tirgus vērtība ir aptuveni 9,5 miljoni eiro, bet RFS apmēram 4 miljoni. 

Māris Verpakovskis: Domāju, ka šāds salīdzinājums ar "Skonto" ir vēl pāragrs. "Riga FC" tomēr ir izcīnījusi tikai divus titulus. "Transfermarket" dati nav tik ļoti objektīvi. Mums sastāvā ir daži spēlētāji ar 50 000 eiro vērtību transfermārketā, bet es garantēju, ka viņi būs labāki par dažu labu 500 000 eiro vērtu spēlētāju. Esmu par to pārliecināts. Tam ir dažādi iemesli. Varbūt viņš nav spēlējis Eiropā, varbūt viņš ir vēl jauns, tāpēc tie dati neko nenozīmē.

Redzēsim, vai "Riga FC" spēks "uz papīra" būs tikpat liels arī uz laukuma. Paredzu, ka ne. Domāju, ka par čempionu titulu cīņā iesaistīsies vēl kāda komanda, un pieļauju, ka pat vairākas.

Paredzu, ka čempionāts būs atkal diezgan neprognozējams. Komandas viena otrai ņems nost punktus. No līdzjutēju puses čempionāts atkal būs interesants. Varbūt intrigas ziņā izdosies pārspēt pagājušā gada čempionātu. Nedomāju, ka būs tik ļoti liela "Riga FC" dominance, ka vasarā jau zināsim čempionu.

TVNET: Šosezon stājas spēkā jaunais leģionāru limits (komanda vienlaicīgi laukumā var laist 8 ārzemniekus, iepriekš 5). Kā tas mainīja tavu darbu, komplektējot komandas sastāvu?

Māris Verpakovskis: Tas ieviesa savas korekcijas. Pārsvarā tas attiecas uz to, ka varējām piesaistīt vairāk leģionāru. Vietējo spēlētāju tirgus šobrīd ir ļoti izmainījies. To varēja just jau uzreiz pēc leģionāru limita izmaiņām.

Spēlētāju prasības pēc augstām algām saruka. Lielās algas neviens viņiem vairs nesolīja.

Uzskatu, ka tas bija viens no iemesliem, kāpēc Andrejs Cigaņiks uzreiz atrada klubu ārzemēs. Tāpat arī Igors Tarasovs atrada klubu ārzemēs. Jānis Ikaunieks saprata, ka nav vērts palikt šeit, jo neviens viņam vairs tik lielu algu nedos, tāpēc ir jāmeklē klubs ārzemēs. Esmu pārliecināts un vēlreiz gribu uzsvērt, ka leģionāru limita izmaiņas, manuprāt, bija pareizs lēmums. Latvijas futbolam, it sevišķi pašiem spēlētājiem, tas nāks tikai par labu.

TVNET: Tātad ir mazinājusies problēma, kuru tu akcentēji pirms gada TVNET intervijā, ka Latvijas futbolisti virslīgā saņem neadekvāti lielas algas...

Tieši tā. Tagad viņi saņems atalgojumu atbilstoši tirgus cenai, kas viņiem būtu jāsaņem šeit Latvijā. Domāju, ka ļoti daudziem bija motivācija meklēt klubus ārzemēs. Spēlētāji, kuri Latvijā varbūt bija pārmaksāti, tagad ir atraduši sev vietu ārzemēs. Tur viņiem vajadzēs cīnīties katru dienu, lai tiktu sastāvā, jo vieta viņiem nebūs garantēta. Kopumā tas nāks par labu Latvijas izlasei. Spēlētājiem būs izaugsme, uzlabosies meistarība. Viņiem katru dienu būs spēcīga konkurence. Tikai tādos apstākļos futbolists var izaugt.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu