Eksportējošiem uzņēmumiem Covid-19 dēļ varētu būt nepieciešamas "nodokļu brīvdienas" (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Eksportējošiem Latvijas uzņēmumiem jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 dēļ varētu būt nepieciešamas "nodokļu brīvdienas", jo vīruss būtiski negatīvi ietekmē biznesu, aģentūrai LETA pauda Latvijas Eksportētāju asociācijā "The Red Jackets".

Asociācijā norādīja, ka tādi eksportētāji kā "Lauma Lingerie", "Stenders", "Skonto Prefab", "PAA", "Peruza", "Aerodium", "Bio2you", "Vendon" un citi atzīst, ka "nodokļu brīvdienas" būtu nozīmīgs atbalsts kritiskās situācijas pārvarēšanai.

"Ir uzņēmumi, kas ir šīs krīzes situācijas ieguvēji, jo tiem tieši otrādi ir nākuši klāt pasūtījumi. (..) Bet, ņemot vērā, kā situācija attīstās, eksportētāji lūdz valdību nākt pretī ar "nodokļu brīvdienām" un darbinieku karantīnas laiku spēt noformēt kā B slimības lapu," minēja "The Red Jackets" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tiknuss.

Vienlaikus asociācijā uzsvēra, ka valsts atbalsts eksportētājiem šajā krīzes situācijā ir jāvērtē individuāli - vienā un tajā pašā nozarē var būt uzņēmumi, kurus būtiski negatīvi ietekmē vīruss, gan tādi, kurus tas būtiski neietekmē.

Kopumā "The Red Jackets", apzinot eksportējošos Latvijas uzņēmumus, secinājusi, ka patlaban lielākā problēma ir nevis darbinieku prombūtne, bet pārdošanas apmēru kritums uz vīrusa skartajiem eksporta tirgiem vai sarežģījumi produktu komplektācijas un piegādes ķēdē. Daudzi uzņēmumi ir sajutuši pārdošanas apmēru kritumu, kas iespaido ražošanai nepieciešamās jaudas.

"Mūsu biznesu vīruss skar negatīvi, jo mūsu klientiem krīt pārdošanas apmēri, kas ietekmē to vai klients no mums var pirkt iekārtas un pakalpojumus. Valsts atbalsts būtu svarīgs, ja situācija uzņēmumā kļūs kritiska," pauda telekomunikāciju uzņēmuma "Vendon" līdzīpašnieks Kristiāns Vēbers.

Latvijas Eksportētāju asociācijā informēja, ka lielāko negatīvo ietekmi uz biznesu jūt uzņēmumi, kas eksportē uz Covid-19 krīzes skartajām valstīm - Ķīnu un Itāliju, jo ir būtiski kritis apgrozījums. Piemēram, īstermiņā ir kritušies "Stenders" pārdošanas apmēri Ķīnā, bet uzņēmums cer tos atgūt ilgtermiņā.

Asociācijā minēja, ka krasas pārmaiņas izjūt arī uzņēmumi, kas sniedz pakalpojumus vīrusa skartajās valstīs, piemēram, būvniecības, izstāžu iekārtošanā vai citās jomās. Vietās, kur nepieciešams darba veikšana uz vietas valstī - ir atcelti projekti vai sarežģījumi pakalpojumu izpildē, jo pastāv inficēšanās risks. 

"Zviedrijas un Centrāleiropas partneri atliek darījuma tikšanās un lēmumu pieņemšanu par jauniem projektiem. Iespējams, vajadzēs konsulāro atbalstu Zviedrijā lielā nodarbināto daudzuma dēļ," teica asociācijas biedra, "Skonto Prefab" direktors Mārtiņš Ķenģis.

Vienlaikus vismazāko ietekmi ir izjutuši informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumi, lai gan arī tiem ir atceltas izstādes un darījumu braucieni. Komunikācijā ar eksporta partneriem nozares arvien vairāk sāk izmantot digitālos risinājumus un noturēt sanāksmes attālināti.

Jau ziņots, ka pēdējās diennakts laikā Covid-19 apstiprināta vēl sešiem cilvēkiem, turklāt viena persona inficējusies Latvijā, kontaktējoties ar saslimušu radinieku. Līdz ar to kopumā Covid-19 līdz šim Latvijā apstiprināts 16 cilvēkiem. Pašreiz slimnīcā ārstējas viens pacients ar apstiprinātu Covid-19 diagnozi.

Kopumā Latvijā noteikta karantīna vairāk nekā 200 personām, un tās atrodas ģimenes ārsta uzraudzībā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu