Bijušais “FIZMIX Eksperiments” dalībnieks prot gan būvēt lidmašīnas, gan projektēt iekārtas (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

AS “Latvenergo” organizētajam 8. un 9.klašu skolēnu erudīcijas konkursam “FIZMIX Eksperiments” šogad aprit 25 gadi. Jubilejas gadā atskatāmies uz konkursa pagātnes notikumiem un iepazīstam cilvēkus, kuri konkursā piedalījās vairāk nekā pirms desmit gadiem. Elvijs Līdaks pašlaik jau trīs gadus strādā SIA “Industry Partner Limited” - uzņēmumā, kas nodarbojas ar metālapstrādi un dažādu iekārtu projektēšanu, taču pirms tam viņš būvēja lidmašīnas.

“Uzņēmums, kurā šobrīd strādāju, nodarbojas ar dažādu mehānismu, iekārtu un to palīglīdzekļu projektēšanu. Sadarbībā ar zviedru uzņēmumu ražojam iekārtas elektrības, interneta un dažādu citu stiepļu un kabeļu rūpniecībai. Manā ikdienā joprojām ir ļoti daudz fizikas, mehānikas un elektrības, un tas ir pats interesantākais. Tā jau liekas, ka elektrība iet pa vadiem un viss, bet patiesībā aiz tā visa stāv arī cilvēks, kas to visu veicina un nodrošina,” saka Elvijs.

Pirms tam Elvijs četrus gadus būvējis lidmašīnas uzņēmumā SIA "Pelegrin”, kas gluži nav populārākā profesija Latvijā. Elvijs pats saka: “Man visu laiku vajag kaut ko projektēt, vai tās ir lidmašīnas vai dažādas mehāniskas ierīces – nav starpības. Man tas patīk, padodas un sagādā prieku, un tā ir mana dzīve. Šodien visa šī joma ir tik ļoti attīstījusies, ka paver daudz plašu iespēju, kā sevi attīstīt.”

Elvijs jau no bērnības daudz saskāries ar tehniku un mehāniku. Bērnību aizvadot laukos, nācies gan izmantot, gan remontēt lauksaimniecības tehniku. Tas viss deva izpratni un ievirzi fizikas jomā, kas skolas laikā arī padevās. Mācoties Tukuma novada Tumes vidusskolas 8. klasē (kopš 01.09.2019. Tumes pamatskola) un uzzinot par konkursu, kopā ar draugiem nolēma tajā piedalīties, jo tas šķita kaut kas nebijis un foršs.

“Tā kā tas notika diezgan pasen, sīkumus vairs neatceros. Spilgtākās atmiņas palikušas no interaktīva uzdevuma, kur bija tāda kā datorspēle un mūsu uzdevums bija atrast gaismas slēdzi, ieslēgt tāfeli, lai redzētu, kas uz tās rakstīts. Tas bija kaut kas līdzīgs mūsdienu “escape-room”. Man toreiz tas šķita ļoti aizraujoši un arī prasīja zināmu piepūli, lai uzdevumu izpildītu,” stāsta Elvijs.

Foto: Publicitātes foto

“Konkursā mūsu komanda neieguva godalgotas vietas, bet galvenais jau ir piedalīties un iegūt vērtīgu pieredzi un spilgtas emocijas. Es pilnīgi noteikti piedalītos šajā konkursā vēlreiz. Un pat, ja tagad būtu kas līdzīgs jau profesionāļiem, es ļoti labprāt izaicinātu sevi. Jo liekas, ka it kā jau visu zinu, bet, sastopoties ar ko vēl nebijušu, ir ļoti interesanti iepazīt jaunus apvāršņus un fizikas iespējas,” komentē Elvijs.

Lai arī Elvijs šobrīd vairs nekomunicē ar bijušajiem komandas biedriem, šo piedzīvojumu viņš atceras ar ļoti patīkamām emocijām un uzskata, ka tas ir vērtīgs ieguvums ikvienam skolniekam. Tas palīdz domāt, izprast un veicina iztēli. Konkurss viennozīmīgi palīdz saprast pasauli un to, kā darbojas viss, kas mums apkārt. “Maniem bērniem, kad man tādi būs, šāds konkurss būs obligāts pasākums, jo zināt ir stilīgi” smaidīdams saka Elvijs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu