Covid-19: No otrdienas Latvija slēdz starptautisko pasažieru kustību (48)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19. Ilustratīvs foto.
Covid-19. Ilustratīvs foto. Foto: MARTIN ZIEMER / EPA

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības mazināšanai Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē nolemts, ka no šī gada 17.marta uz ārkārtas situācijas laiku līdz 14.aprīlim tiek apturēti visi starptautiskie avio, dzelzceļa, jūras un autobusu pasažieru pārvadājumi, sestdien žurnālistiem paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) papildināja, ka šie pasažieru pārvadājumi tiek pārtraukti no otrdienas, 17.marta, plkst. 00.00. Visi pasažieru pārvadātāji par šo ir informēti un veiks visus pasākumus, lai pārvadājumus līdz otrdienai pārtrauktu.

Pārvietošanās ar privātajām automašīnām joprojām būs iespējama.

Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone norādīja, ka direkcija ir apzinājusi regulāros starptautiskos autopārvadātājus, aicinot nekavējoties informēt pasažierus par gaidāmajām izmaiņām un vienoties par kompensācijas nosacījumiem.

Linkaits teica, ka ceļošanas iespējas Eiropā un pasaulē kļūst mazākas, un latviešiem, kuri pašreiz atrodas ārvalstīs, pašiem ir jāizvērtē iespējas nokļūt atpakaļ Latvijā.

Ir risks netikt atpakaļ

Latviešiem, kuri ir ārzemēs, tiek ieteikts pārreģistrēt lidojuma biļetes, bet, lai to darītu, ir jāvēršas pie konkrētā pārvadātāja. Ja šādu iespēju nav, tas rada riskus palikt. Jau ziņots, ka arī citas Eiropas valstis ir slēgušas savas robežas ārvalstniekiem vai grasās to darīt, kā izņēmumu nosakot kravu pārvadājumus. Piemēram, tā nolēmušas rīkoties arī Lietuva un Polija.

Premjers akcentē, šobrīd ir divas dienas laika, lai paspētu pirms robežu slēgšanas atpakaļ uz Latviju. Šobrīd nav informācijas, cik cilvēku ir ārpus Latvijas un cik daudz varētu netikt atpakaļ.

Starptautiskie pasažieru pārvadājumi tiks slēgti - tai skaitā arī čarterreisi uz dažādu valstu kūrortiem. ES ārējā robeža tiks slēgta, robežas ar ES valstīm paliks kontrolētas. Bet uz ES iekšējām robežām robežsargu nebūs, sola premjers, piebilstot, ka tepat uz Igauniju vai Lietuvu braukt Latvijas iedzīvotāji var.

Pašizolēšanās ir obligāta visiem, kas bijuši neieteicamajās riska valstīs.

Nedrīkst pulcēties vairāk par 50 cilvēku vienkopus; pasākumiem jābeidzas līdz plkst.23

Premjers atkārto, ka uzdevums ir vēl vairāk paaugstināt sociālo distancēšanos - tiek aizliegti visi organizētie pasākumi, bet neorganizētas pulcēšanās vietās drīkst būt 50 cilvēki vienlaikus. Kultūras, izklaides, sporta un citu atpūtas vietu darba laiks ārkārtējās situācijas periodā drīkst būt ne ilgāks kā līdz plkst.23.

Premjers brīdina, ka par noteikumu neievērošanu var iestāties administratīvā atbildība un pat kriminālatbildība, taču mērķis nav sodīt, bet veicināt katra paša atbildību.

Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē šodien pieņemts lēmums valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas periodā sporta, izklaides, kultūras un citām atpūtas vietām darbu beigt līdz plkst.23. Turpmāk ir jāatceļ un jāaizliedz neatkarīgi no to apmeklētāju skaita visi sabiedrībai publiski pieejamie svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, arī tie, kas notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšana pulcējoties.

EM sadarbībā ar tirgotājiem būs jāvērtē cilvēku pulcēšanās ierobežošana veikalos

Ekonomikas ministrijai (EM) sadarbībā ar tirgotājiem būs jāizvērtē, vai ieviest pasākumus sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās, sestdien Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē lēma Ministru kabinets.

Kariņš (JV) teica, ka tirdzniecības vietās pagaidām nav noteikts īpašs regulējums, taču EM ar tirgotājiem jāizskata jautājums par cilvēku skaita ierobežošanu veikalos.

Rīt vai parīt nodrošinās vēl vienu telti analīžu nodošanai Covid-19 noteikšanai

Svētdien vai pirmdien nodrošinās vēl vienu telti analīžu nodošanai Covid-19 noteikšanai, šodien pēc ārkārtas valdības sēdes paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP). Viņa norādīja, ka analīžu veikšanai piesaistīs medicīnas studentus tādiem darba pienākumiem, kas neapdraudēs viņu veselību.

Viņķele vēlreiz aicināja ikvienu iedzīvotāju nopietni rūpēties par personīgo higiēnu, neapmeklēt veikalus, kad tajos ir visvairāk pircēju, pārtiku iegādāties vairākām dienām un ievērot distanci.

Mainās plāni skolas eksāmenu sakarā 

Ministru kabinets šodien lēma uz maiju pārcelt jaunnedēļ plānotos centralizētos eksāmenus.

Nākamajā nedēļā, kad vairumam skolēnu paredzēts brīvlaiks, 12.klašu izglītojamajiem bija plānoti eksāmeni svešvalodās. Izvērtējot situāciju ar Covid-19 izplatību, valdība lēma, ka nākamajā nedēļā eksāmeni nenotiks, tos pārceļot uz maiju, kad plānoti arī citi eksāmeni.

Lai apmeklētu bērnudārzus, vecākiem apliecinājums par ārvalstu neapmeklēšanu būs jāiesniedz katru nedēļu

Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē šodien pieņemts lēmums uzlikt pienākumu vecākiem, kuri vēlas savas atvases ārkārtējās situācijas periodā sūtīt uz bērnudārzu, izglītības iestādei apliecinājumu par ārvalstu neapmeklēšanu iesniegt katru nedēļu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) skaidroja, ka bērnudārzi atšķirībā no citām izglītības iestādēm turpinās strādāt. Tas nepieciešams, jo

valstij patlaban ir svarīgi, lai operatīvo dienestu darbinieki, arī tie, kuriem ir mazi bērni, varētu turpināt darbu, bērnus vedot uz bērnudārzu.

Atšķirībā no iepriekš noteiktā tagad vecākiem apliecinājums, ka viņi pēdējā laikā nav bijuši jebkur ārzemēs vai nav kontaktējušies ar cilvēkiem, kuri varētu būt inficēti ar Covid-19, būs izglītības iestādei jāiesniedz katru nedēļu.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī Latvijā konstatēti vēl deviņi inficēšanās gadījumi ar Covid-19, tādējādi kopumā valstī reģistrēti 26 ar šo vīrusu saslimuši iedzīvotāji.

Piektdien visā Latvijā spēkā stājas ierobežojumi, kas saistīti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar Covid-19 izplatību un būs spēkā līdz 14.aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību. 

Latvijas iedzīvotājiem Covid-19 dēļ šobrīd iesaka vispār nedoties ceļojumos ārpus valsts.

Tikmēr, lai ierobežotu koronavīrusa izplatīšanos, arī Polija sestdienas naktī slēgs savas robežas ārvalstu pilsoņiem, kā arī apturēs aviosatiksmi un dzelzceļa satiksmi ar ārvalstīm, vienlaikus neierobežojot preču pārvadājumus.

Arī Lietuva, ņemot vērā Covid-19 epidēmijas draudus, atjauno robežkontroli uz Eiropas Savienības (ES) iekšējām robežām ar Poliju un Latviju. Caur robežšķērsošanas punktiem uz šīm robežām ārvalstniekiem būs liegts ieceļot Lietuvā.

Aizliegums stāsies spēkā sestdien plkst.18, un tas neattieksies vienīgi uz tiem ārvalstniekiem, kas saņēmuši darba atļaujas. Jebkāda pārvietošanās starp Lietuvu un Poliju būs atļauta vienīgi caur Kalvarijas robežšķērsošanas punktu.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu