Linkaits: Ārvalstniekiem slēgto Eiropas valstu robežu dēļ kravu pārvadātājiem problēmu nav

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits Foto: Edijs Pālens/LETA

Nav ziņu, ka kādā valstī, kura Covid-19 dēļ ieviesusi vai grasās ieviest papildu ierobežojumus uz robežām, tostarp, liegt ieceļošanu ārvalstniekiem, būtu problēmas ar kravu pārvadājumiem, apliecināja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Pēc ministra paustā, visi kravu pārvadātāji var šķērsot šīs valstis. Tāpat izlases kārtībā šoferus var pārbaudīt.

Arī VSIA "Autotransporta direkcija" pārstāve Zane Plone uzsvēra, ka pagaidām neviena valsts nav noteikusi aizliegumu veikt starptautiskos kravu autopārvadājumus.

Direkcijā informēja, ka Ukrainā Valsts prezidents ir izdevis rīkojumu, kas paredz, ka no 16.marta plkst.00.01 uz divām nedēļām visiem ārvalstniekiem ir liegta ieceļošana Ukrainā ar lidmašīnu, vilcienu vai automašīnu. Preču pārvadājumi turpināsies. Ņemot vērā, ka tiek apturēti tiešie avioreisi izlidošanai no Ukrainas, "Autotransporta direkcija" aicina personas, kas pašlaik atrodas Ukrainā, iespēju robežās izceļot no valsts līdz 16.marta plkst.00.01.

Polijā no 15.marta pusnakts valstī ieviesti ierobežojoši drošības pasākumi - uz desmit dienām atjaunota robežkontrole, ārvalstniekiem liegta ieceļošana Polijā. Aizliegums neattiecas uz starptautiskajiem kravu autopārvadājumiem.

Igaunijā līdz 1.maijam izsludināts ārkārtas stāvoklis, tiek veikta pastiprināta robežkontrole.

Lietuvā no 14.marta plkst.18 ievieš aizliegumu iebraukt Lietuvā un atjauno robežkontroli. Aizliegums neattiecas uz starptautiskajiem kravu autopārvādājumiem.

Austrijā ir liegta ieceļošana valstī no Itālijas, izņemot ceļotājus, kuri atgriežas savā dzīvesvietā. Kā apliecinājums jāuzrāda aviobiļetes vai citi pierādījumi nokļūšanai galamērķi. Robežas šķērsošana tiek pieļauta, ja tiek veikti kravu autopārvadājumi. Uz robežas personām tiek veiktas veselības pārbaudes.

Bulgārijā sauszemes robežšķērsošanas punktos tiek veikti īpaši piesardzības pasākumi - mērīta ieceļojošo personu ķermeņa temperatūra.

Čehijā no 14.marta pusnakts ir liegta ieceļošana Čehijā personām no riska valstīm - Ķīnas, Dienvidkorejas, Irānas, Itālijas, Spānijas, Austrijas, Vācijas, Šveices, Zviedrijas, Norvēģijas, Nīderlandes, Beļģijas, Dānijas, Lielbritānijas, Francijas. Valstu saraksts var mainīties, uzsver "Autotransporta direkcijā". Noteikta robežkontrole ar Vāciju un Austriju ar iespēju pagarināt to līdz 18.martam. Savukārt no 16.marta tiek noteikts ceļošanas aizliegums - Čehijā varēs ieceļot tikai ārzemnieki ar pastāvīgās uzturēšanās atļauju. Tāpat no 16.marta Čehijas pilsoņi un ārzemnieki, kuri uzturas Čehijā vairāk nekā 90 dienas, nevarēs izbraukt no Čehijas teritorijas. Izņēmumi attiecas uz kravas automašīnu šoferiem, pilotiem, autobusu vadītājiem.

Gruzijā liegta ieceļošana valstī personām, kuras pēdējo 14 dienu laikā apmeklējušas Irānu, personām, kuras pēdējo 21 dienu laikā apmeklējušas Ķīnu, Dienvidkoreju, Itāliju vai Japānu, jāveic pārbaudes un jāiziet karantīna. Personām, kuras ieradušās no Vācijas, Austrijas, Francijas un Spānijas tiks piemērota 14 dienu karantīna, ja netiks uzrādīts sertifikāts, kas apliecinātu, ka persona nav inficējusies ar Covid-19. Visām personām, kas ieceļo Gruzijā, tiek veikta ķermeņa temperatūras mērīšana. Šķērsojot robežu ar auto, tiek veiktas vadītāju veselības pārbaudes.

Horvātijā personas, kuras ieceļo no Ķīnas Hubei provinces, Itālijas, Vācijas Heinsbergas rajona, Dienvidkorejas Degu pilsētas un Cheongdo provinces un Irānas tiek pakļautas obligātai karantīnai. Personām, kuras ieceļo no Ķīnas,izņemot Hubei provinces), Dienvidkorejas (izņemot Degu pilsētu un Cheongdo provinci), Japāņas, Singapūras, Francijas, Vācijas (izņemot Heinsbergas rajona), Austrijas, Šveices, Spānijas, Nīderlandes, Zviedrijas un Lielbritānijas, tiks izsniegts lēmums par 14 dienu paškarantīnu.

Itālijā liegta ieceļošana valstī, izņemot kravu autopārvadājumus.

Kazahstānā liegta ieceļošana valstī personām, kuras pēdējo 30 dienu laikā ieradušās valstī no Ķīnas (ieskaitot Honkongu, Makao un Taivānu), Irānas, Dienvidkorejas, Japānas, Itālijas, Francijas, Vācijas vai Spānijas. Ķīnas, Irānas, Dienvidkorejas, Japānas, Itālijas Francijas, Vācijas un Spānijas pilsoņiem liegta ieceļošana valstī.

Kirgizstāā liegta ieceļošana valstī personām, kuras pēdējo 20 dienu laikā apmeklējušas Ķīnu, Japānu, Dienvidkoreju, Irānu vai Itāliju.

Krievijā personām, kuras pēdējo 14 dienu laikā apmeklējušas Ķīnu, Franciju, Vāciju, Irānu, Itāliju, Dienvidkoreju vai Spāniju un plāno uzturēties Maskavā, jāveic paškarantīnā uz 14 dienām vai plānotā uzturēšanās ilgumā, ja tas ir mazāk nekā 14 dienas.

Maltā ir apturēta kuģu satiksme no Itālijas.

Savukārt Melnkalnē pieņemti šādi ierobežojošie pasākumi - liegta ieceļošana valstī personām, kuras apmeklējušas Ķīnu, Irānu, Itāliju, Dienvidkoreju, uz laiku slēgta šķērsošanai valsts robeža ar Albāniju, Horvātiju, Serbiju, Bosniju un Hercegovinu, aizliegts izbraukt no Melnkalnes uz Franciju, Vāciju, Šveici un Dāniju, noteikta sanitārā uzraudzība visiem ceļotājiem, kuri ieradušies no Francijas, Vācijas, Šveices, Dānijas un Slovēnijas,.

Moldovā personām, kuras ieceļo Moldovā, nepieciešams aizpildīt epidemioloģiskās anketas, kas paredz personas apņemšanos veikt obligātu 14 dienu paškarantīnu.

Mongolijā liegta ieceļošana valstī ārvalstniekiem caur visiem robežkontroles punktiem uz Mongolijas-Ķīnas robežas, ieceļošanas ierobežojumi attiecināti uz personām, kuras pēdējo 14 dienu laikā apmeklējušas Dienvidkoreju, Itāliju un Japānu.

Rumānijā no 10. līdz 31.martam ir atcelti visi tiešie autobusu reisi un no 12. līdz 31.martam vilcienu reisi no/uz Itāliju. Ārvalstnieki, kuri ieceļo no Itālijas, Francijas ziemeļdaļas, Spānijas galvaspilsētas Madrides, Ķīnas, Irānas un Dienvidkorejas, neatkarīgi no transporta veida, tiek ievietoti karantīnā vai izolācijā.

Serbijā liegta ieceļošana valstī vai tās šķērsošana tranzītā personām, kuras pēdējo 14 dienu laikā apmeklējušas Itāliju, Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu vai Šveici.

Arī Slovākijā no 13.marta plkst.7 ieviesti būtiski ceļošanas ierobežojumi - slēgtas visas trīs starptautiskās lidostas, kā arī starptautisko vilcienu un autobusu satiksme, izņemot kravu transportu un preču piegādes.

Slovēnijā personām, ieceļojot Slovēnijā caur robežu ar Itāliju, nepieciešams uzrādīt kompetentās iestādes izsniegtu sertifikātu slovēņu, angļu vai itāļu valodā ar apliecinājumu par negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Tadžikistānā liegta ieceļošana valstī personām, kuras pēdējo 14 dienu laikā apmeklējušas Ķīnu, Dienvidkoreju, Afganistānu, Itāliju vai Irānu.

Turcijā liegta ieceļošana valstī vai tās šķērsošana tranzītā personām, kuras pēdējo 14 dienu laikā apmeklējušas Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, Irāku, Itāliju. Slēgta sauszemes robeža ar Irānu, apturēti arī lidojumi.

Visbeidzot Ungārijā liegta ieceļošana valstī personām, kuras apmeklējušas Itāliju, Ķīnu, Dienvidkoreju, Izraēlu un Irānu. Ir ieviesta stingra kontrole uz robežas ar Austriju un Slovēniju, tiek veikta anketēšana un pārbaudes, nepieciešamības gadījumā nosakot karantīnu, informēja "Autotransporta direkcijā".

Kā vēstīts, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) uzsver, ka koronavīrusa pandēmijas dēļ ceļošana Eiropā un pasaulē kļūst arvien grūtāka, daudzviet tā tiek apturēta. "Ja tas ir iespējams, lūdzu valstpiederīgos, kas to plāno, ātrāk atgriezties Latvijā, lai izvairītos no papildus problēmām," sociālajā vientē "Twitter" raksta ministrs.

Arī satiksmes ministrs aicina visus Latvijas valstspiederīgos, kuri šobrīd ir ārvalstīs, pēc iespējas ātri atgriezties Latvijā, jo saistībā ar robežu slēgšanu ne tikai Polijā, bet arī citās valstīs, nav zināms, vai tas būs iespējams vēlāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu