Austrumu slimnīca aicina bez īpaša iemesla nedoties uz uzņemšanas klīniku (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca Foto: TVNET

Rīgas Austrumu slimnīcas mediķi aicina cilvēkus nebraukt uz uzņemšanas klīniku, ja nav ievērojama veselības apdraudējuma, kā arī patvaļīgi nedoties uz klīniku, cerot veikt Covid-19 testu, informēja slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece.

Mediķi lūdz cilvēkus ar augšējo elpceļu slimību simptomiem nedoties uzreiz uz stacionāra "Gaiļezers" Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīniku vai stacionāru Latvijas Infektoloģijas centru, cerot pārbaudīties, vai gadījumā nav Covid-19 saslimšana.

"Lai gan saprotam, ka iedzīvotāji ir satraukušies, bet ir izstrādāts rīcības algoritms, saskaņā ar kuru slimnīcas sniedz palīdzību un pacienti var būt droši, ka šo palīdzību saņems. Tādēļ aicinu ikvienu - saglabāt mieru un rīkoties racionāli, lai neradītu haosu. Nekādā gadījumā nedodieties uz slimnīcu neatliekamās palīdzības pacientu uzņemšanas klīnikām, nekonsultējoties ar 113 mediķiem,"

uzsver slimnīcas valdes loceklis, Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs

Slimnīcas pārstāvji aicina cilvēkus, pirms pieņemt lēmumu doties uz klīniku, būt līdzatbildīgiem un padomāt, vai ar savu ierašanos neatliekamās palīdzības klīnikā netiks apdraudēti tur esošie līdzcilvēki - citi pacienti un arī mediķi. "Jo, ja ārstniecības iestādē nonāks (vai apmeklēs) pacients ar Covid-19 infekciju - viņš, pats to nezinot, var inficēt rindā gaidošos pacientus, tādējādi veicinot strauju Covid-19 izplatību. Aicinām cilvēkus būt atbildīgiem un rīkoties saprātīgi," uzsver slimnīcā. 

Aicina nepavadīt tuviniekus uz slimnīcu, lai lieku reizi nebūtu jāizmanto sabiedriskais transports

Vienlaikus, lai arī turpmāk slimnīcas klīnikas mediķi iespējami ātrākā laikā spētu sniegt palīdzību pacientiem, saskaņā ar medicīniskām prioritātēm, ārstniecības iestāde aicina slimnieku pavadošās personas nedoties līdzi tuviniekiem ar NMPD transportu uz klīniku. Slimnīcā skaidro, ka neatliekamā medicīniskā palīdzība tiks sniegta ikvienam pacientam tāpat kā līdz šim, bet tuvinieki būs spiesti atgriezties mājās ar sabiedrisko transportu, kas nav racionāli. 

"Turklāt uzturēšanās pārpildītās Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikas uzgaidāmajās telpās nebūtu ieteicama, jo pastāv arī inficēšanās risks ar dažādām infekcijām no pacientiem, kas gaida rindā mediķu palīdzību," skaidro slimnīcā.

Višņakovs uzsver, ka palīdzība tiks sniegta ikvienam pacientam, kas būs nonācis klīnikā.

Kā vēstīts, iedzīvotājus, kuriem ir jautājumi par Covid-19, aicina zvanīt uz informatīvo tālruni 67387661, kurš šajās brīvdienās strādās no plkst.8.30 līdz 17. Tāpat konsultācijas iedzīvotāji var saņemt, zvanot savam ģimenes ārstam vai uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kurš brīvdienās un svētku dienās strādā visu diennakti, bet darba dienās no plkst.17 līdz plkst.8.

Cilvēki, kuri ir simptomi un kuri bijušas Covid-19 skartajās teritorijās, var rīkoties šādi.

Iepriekš piesakoties, doties veikt valsts apmaksātas analīzes "E. Gulbja laboratorijā" Brīvības gatvē 366. Lai pieteiktos uz analīžu nodošanu, iepriekš jāzvana uz tālruņa numuru 67801112. Bez iepriekšēja pieraksta uz analīžu nodošanu doties nedrīkst.

Ministrija piekodina, ka analīzes tiks veiktas personām, kurām ir simptomi, piemēram, paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums, un kuras pēdējo 14 dienu laikā apmeklējušas kādu no sekojošajām valstīm - Nīderlandi, Lielbritāniju, Zviedriju, Norvēģiju, Beļģiju, Dāniju, ASV, Grieķiju, Islandi, Spāniju, Franciju, Vāciju, Šveici, Austriju, Itāliju, Japānu, Singapūru, Dienvidkoreju, Irānu vai Ķīnu. Atgriežoties no šīm teritorijām, 113 būtu jāzvana, ja ir parādījušies saslimšanas simptomi - paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums.

Personām, kuras neatbilst noteiktajiem kritērijiem analīžu veikšana tiks nodrošināta pieraksta rindas kārtībā un par maksu.

Sestdien "E. Gulbja laboratorijā" Brīvības gatvē 366 analīzes būs iespējams nodot laika posmā no plkst.12 līdz 18, savukārt svētdien no plkst.8 līdz 16. Sākot ar pirmdienu, darba laiks tiks pagarināts. Par tālāko analīžu nodošanas darba laiku dienesti sola informēt tuvākajā laikā.

Vienlaikus pacientiem ar viegliem simptomiem, iepriekš telefoniski piesakoties pa tālruni 113, ir iespēja nodot analīzes uz koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) mobilajā punktā, ierodoties tur ar personīgo automobili.

Uz šo mobilo analīžu nodošanas punktu pacientus ar viegliem simptomiem var tikai novirzīt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārkārtas tālruņa dispečeri. Turpretim, ja dispečers telefoniski noskaidros, ka pacienta simptomi ir smagi vai pacientam nav privātā transporta, lai nokļūtu mobilajā analīžu nodošanas punktā, pie šī cilvēka uz mājām tiks nosūtīta NMPD mediķu brigāde vai laboratorijas speciālisti, kuri paņems analīžu paraugu tāpat, kā tas noticis līdz šim.

Lai mazinātu Covid-19 izplatības risku, NMPD mudina iedzīvotājus nedoties uz analīžu nodošanas punktu bez iepriekšējas pieteikšanās un bez saslimšanas simptomiem. Laboratorisko izmeklējumu veikšanai teritorijā tiek ielaisti tikai pacienti ar savu automašīnu - ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties ir aizliegts.

Analīžu nodošanas punkts LIC atrodas nošķirti no kopējās pacientu plūsmas atsevišķā medicīniskajā teltī. Mobilā punkta darbalaiks ir no plkst.9 līdz 22, un tas strādās arī nedēļas nogalēs. Dodoties uz šo punktu, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments un jārēķinās, ka pirms analīžu veikšanas pacients tiks iztaujāts par saslimšanas simptomiem un ceļojumu vēsturi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu